Danske spædbørn bliver stukket for meget Statens Serum Institut anklages for ulovligt at fastholde et monopol på vaccine til børn, der resulterer i unødvendige stik til danske spædbørn.
4278
Danske spædbørn har i 4 år fået dobbelt så mange ubehagelige stik som nødvendigt, fordi Statens Serum Institut har haft et monopol på børnevaccine - et monopol, der muligvis ulovligt.
Seruminstituttet forsvarer monopolet med, at flere præparater giver en usikker overvågning af bivirkninger. Det modsiges imidlertid af erfaringer fra Sverige, hvor monopolet for længst er brudt.
Statens Serum Instituts monopol på børnevaccine er stærkt konkurrenceforvridende og strider imod EU's regler om, at lægemidler skal udbydes i licitation, mener medicinalfirmaernes talerør, Lægemiddelindustriforeningen. Foreningen har derfor sendt en klage afsted til Sundhedsministeriet.
I april 2002 lancerede Statens Serum Institut en ny kombinationsvaccine, der blev indlemmet i det danske børnevaccinationsprogram. Det skete på trods af, at to private medicinalfirmaer i flere år har haft tilsvarende produkter registreret og godkendt herhjemme. Disse vacciner sælges i Sverige til det halve af, hvad Statens Serum Institut tager for deres.
Den omstridte vaccine er en såkaldt femvalent vaccine, der beskytter børn mod sygdommene difteri, tetanus, kighoste, polio samt influenza type b. Med den nye vaccine behøver de spæde børn kun ét ubehageligt stik i modsætningen til den gamle, hvor de skulle have stikket mod influenza separat.
"Den nye vaccine kom med i programmet for at gøre det lettere for lægen og patienterne, fordi der kun skulle gives ét stik. Grunden til, at det blev Statens Serum Instituts produkt er, at det kan være meget uhensigtsmæssigt, hvis børnene skulle vaccineres med forskellige typer vacciner, fordi det vil øge usikkerheden ved bivirkningsovervågningen. Det princip gør sig i øvrigt gældende i mange andre lande", siger Statens Serum Instituts direktør, Nils Strandberg Pedersen.
Statens Serum Institut er lovmæssigt forpligtet til at forsyne den danske befolkning med vaccine mod udvalgte børnesygdomme. Men dansk lovgivning hindrer ikke, at der kommer flere vacciner på markedet på grund af bivirkningsovervågning.
De svenske spædbørn kan, i modsætning til deres danske naboer, få to typer vacciner, når de modtager det første stik. Og det kan ses på prisen. I Sverige ligger den på omkring 215 danske kroner for en kombineret vaccine, mens det i Danmark koster omkring 556 kroner.
Sundhedsministeriet afgør i øjeblikket, om danske spædbørn i fremtiden også skal tilbydes flere typer vacciner.