MFR-vaccine medfører ikke autisme Ny dansk undersøgelse afviser sammenhæng mellem MFR-vaccine og autisme. Forskerne håber, den vil fjerne forældres frygt for at lade deres børn vaccinere.
5319
På basis af journaler fra en halv million danske børn kan det nu fastslås, at der ikke er sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme hos børn.
MFR-vaccinen beskytter mod børnesygdommene mæslinger, fåresyge og røde hunde og gives, når børnene er 15 måneder og 12 år.
Teorien om, at MFR-vaccine skulle kunne udløse autisme, har i årevis floreret i medierne både herhjemme og i udlandet. Også danske forældre har af skræk for eventuelle bivirkninger undladt at lade deres børn vaccinere.
Selvom specielt mæslinger kan have dødelige bivirkninger, har forældrene i stedet dannet såkaldte smittekæder, hvor de har udsat deres børn for smitte fra børn med enten mæslinger, fåresyge eller røde hunde i udbrud.
Mistanken om en sammenhæng blev engang i 1990'erne rejst af den engelske mave/tarmspecialist Andrew Wakefield på baggrund af et patientmateriale på bare 12 børn. Andrew Wakefield havde observeret et sammenfald af maveproblemer og autisme hos børnene. 8 af de 12 børn var blevet vaccineret med MFR-vaccine, kort før deres autismesymptomer viste sig.
Nu har en dansk forskergruppe fra Center for Epidemiologisk Grundforskning på Aarhus Universitet og Statens Serum Institut i en gruppe på 537.303 børn vist, at en sådan sammenhæng ikke eksisterer. Børn, som er MFR-vaccineret, har ikke større risiko for at udvikle autisme end børn, der ikke er vaccineret.
Resultatet af undersøgelsen er blevet offentliggjort i verdens mest ansete lægevidenskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine. Resultatet anses for så betydningsfuldt, at det også har affødt en lederartikel i tidsskriftet.
Undersøgelsen omfattede alle danske børn født i Danmark i perioden januar 1991 til december 1998. Godt 82 procent af børnene blev MFR-vaccinerede, og lidt over 700 fik stillet diagnosen autisme.
Læge og ph.d.-studerende Kreesten Meldgaard Madsen, der er ankermand bag undersøgelsen, fortæller, at det er de enestående danske registre, der har muliggjort undersøgelsen.
"Takket være anonymiserede data kan vi se, hvilke og hvor mange børn der er vaccinerede. Samtidig har vi oplysninger om, hvilke børn der har fået stillet diagnosen autisme. Vores undersøgelse viser, at der er forholdsmæssigt lige mange autister blandt de vaccinerede børn som blandt de ikke-vaccinerede", fortæller Kreesten Meldgaard Madsen.
Professor Jørn Olsen fra Center for Epidemiologisk Grundforskning håber, at undersøgelsen vil fjerne den frygt, nogle forældre har haft, og at de fremover vil lade deres børn MFR-vaccinere.
"Specielt mæslinge-komponenten er vigtig, da sygdommen kan have alvorlige følger", siger Jørn Olsen. 1 ud af 2.000 børn vil således få hjernebetændelse i forbindelse med et mæslingeudbrud, og 1 ud af 20 vil få lungebetændelse.