Utilfredshed med registrering hos Folkekirken En gruppe forældre er utilfredse med, at man er tvunget til at registrere sit barn på det lokale kirkekontor efter fødslen.
3423
En gruppe utilfredse forældre troppede for nylig op på Christiansborg med deres babyer for at aflevere en protestskrivelse til politikerne i kirkeudvalget.
De er utilfredse med, at de er tvunget til at registrere deres børn på det lokale kirkekontor efter fødslen, og når de små poder skal navngives - uanset om forældre og børn er medlemmer af Folkekirken eller ej.
"Det må være op til det enkelte menneske selv at bestemme, hvorvidt man ønsker at have kontakt med den kristne kirke i Danmark. Det er gammeldags, at kirken besidder det embede. I et moderne samfund bør officielle ting foregå gennem staten", siger Jon Olsen fra den gruppe af forældre, der står bag protesten.
I dag skal alle nyfødte registreres på kirkekontoret senest 2 dage efter fødslen. Og skal barnet ikke døbes, skal forældrene i stedet udfylde en navngivningsblanket på kirkekontoret inden for barnets første 6 måneder.
"I Danmark bor der ikke kun kristne, og derfor bør det offentlige heller ikke favorisere den gruppe af befolkningen. For mig personligt er det irriterende, at jeg er tvunget til at henvende mig til kirken, når det netop er en kontakt, jeg har fravalgt ved at melde mig ud af Folkekirken. For folk med andre religioner kan det være en direkte krænkelse", siger Jon Olsen.
De utilfredse forældre mener, at personregistreringen i hele Danmark bør foregå som i Sønderjylland. Her skal man nemlig, som det eneste sted i landet, ikke henvende sig til Folkekirken ved fødsels- og navneregistrering.
Det skyldes landsdelens fortid som tysk territorium. For da Sønderjylland blev en del af Danmark igen, fortsatte man med den personregistrering, som man brugte i Tyskland - og den gik uden om kirken.
Den protesterende forældregruppe møder dog ikke på forhånd den store forståelse for deres synspunkter i Folketingets kirkeudvalg.
"Registreringen af personer er en helt neutral opgave, der af historiske årsager ligger i Folkekirken. Kirken udfører en opgave for civilsamfundet og får et honorar for det. Det er jo ikke præsten, men en administrativ sognemedarbejder, der foretager registreringen. Og så længe 80 procent af den danske befolkning er medlem af Folkekirken, så vil det være et kæmpe dobbeltarbejde at bygge to systemer til registrering op", siger næstformanden for kirkeudvalget, Karen J. Klint (S).