Danske børn har problemer med sproget Danske børn er alvorligt bagud med ordforrådet. Det fremgår af verdens hidtil største undersøgelse af børns sproglige udvikling.
4965
Danske børn er alvorligt bagud med ordforrådet i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. Det fremgår af verdens hidtil største undersøgelse af børns sproglige udvikling.
"Danske børn er virkelig meget forsinkede i forhold til andre landes børn", siger leder af undersøgelsen, lektor Dorthe Bleses, leder af Center for Sprogtilegnelse på Syddansk Universitet.
Undersøgelsen tyder på, at en af forklaringerne er daginstitutionerne.
"Danske børn er nogle af de børn i verden, der bruger mest tid i daginstitutioner. For det første er der meget støj, som gør det svært for børnene at koncentrere sig. Og for det andet er der kun få voksne pr. barn", siger Dorte Bleses.
De børn i undersøgelsen, der blev passet hjemme, havde omvendt et ordforråd, der var dobbelt så stort som børn i vuggestuen, fremhæver Dorthe Bleses. Mens børn i dagpleje lå midt imellem.
Forskerne vil derfor til at undersøge, hvorfor børn i daginstitutioner tilsyneladende er sprogligt bagud.
"Man kan jo spørge, om det er hensigtsmæssigt at sætte så mange børn sammen med så få voksne - en udvikling, der jo hele tiden forværres af de kommunale besparelser", siger Dorthe Bleses.
Bente Sorgenfrey, formand for Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund (BUPL), kalder udviklingen katastrofal.
"Det er en katastrofe for børns sprogudvikling, at der ikke er en tæt voksendialog i daginstitutionerne, og at der er så meget støj. Samtidig hører vi fra pædagogerne, at der hvert år bliver mindre og mindre tid til det enkelte barn", siger Bente Sorgenfrey.
Men forældre og pædagoger skal ikke regne med mere personale:
"Kommunerne har ikke råd til serviceudvidelser. Tværtimod vil jeg ikke udelukke, der kommer flere besparelser i daginstitutionerne på grund af skattestoppet", siger Herdis Hønghøi, formand for Børne- og Kulturudvalget i Kommuneforeningen på Fyn.
"Forældre må også påtage sig forældrerollen og prioritere deres dagligdag, så de kan være mere sammen med deres børn. Undersøgelsen kan jo også bruges til at pege på, hvor vigtigt det er, at forældre er mere sammen med deres børn", siger Herdis Hønghøi.