Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Alkohol og graviditet Alkohol og graviditet

Når du er gravid, er barnet en naturlig del af dig. Alt hvad du spiser eller drikker, får barnet del i - og det gælder også alkohol.
 3643 

Når du er gravid, er barnet en naturlig del af dig. Alt hvad du spiser eller drikker, får barnet del i - og det gælder også alkohol. Alkohol kan påvirke udviklingen af barnet, og jo mere du drikker, des større er risikoen for skader på barnet.

Et barn, der skades af alkohol, har svært ved at trives både før og efter fødslen. Alkohol i større mængder kan give misdannelser og skader på hjerne og nervesystem. Barnet bliver uroligt, får indlæringsproblemer og er ofte svagt begavet. Sådanne skader er varige og præger barnet hele livet.

Er du gravid, bør du aldrig drikke dig fuld. Du bør aldrig drikke mere end én genstand i døgnet, og du skal lade være med at drikke hver dag. Sunhedsstyrelsens genstandsgrænser gælder ikke for gravide. Du kan altså ikke "spare op" til at drikke lide mere ved en given lejlighed. Meget tyder på, at det vigtigste er at undgå en høj koncentration af alkohol i blodet, også i korte perioder.

Når graviditeten opdages

Du er gravid og skal være mor for første gang - eller igen. Hvis du ikke allerede er holdt op med at drikke alkohol, er det en god idé at gøre det nu.

Mange kvinder kan uden videre holde op med at drikke alkohol, når de finder ud af, at de er gravide. Hvis du har svært ved det, skal du hurtigst muligt henvende dig til din læge eller til det jordemodercenter, du hører til. Der kan du få hjælp og rådgivning.

Hvad hvis graviditeten opdages meget sent?

Selv om du har drukket alkohol i de første måneder af din graviditet, er der stadig meget at vinde ved at stoppe med at drikke nu. Barnets hjerne og nervesystem udvikles fortsat, og det er denne udvikling alkohol kan hæmme, hvis du fortsætter med at drikke for meget. Det samme gælder for barnets vækst, som specielt sker sidst i graviditeten.

Efter fødslen

Mange af de skader der forårsages af alkohol ses først efter fødslen. Barnet fødes mindre, eventuelt for tidligt, og det kan have problemer med at sutte. Senere kan det vise sig, at barnet har svært ved at lære nye færdigheder. Kvinder, der i hele graviditeten har haft et stort forbrug af alkohol, kan få børn med alvorlige skader, herunder en dårligt udviklet hjerne.

Amning og alkohol

Hvis du drikker alkohol, mens du ammer, får barnet noget af alkoholen via modermælken. Modermælken får desuden en for barnet ubehagelig lugt og smag. Selv en enkelt genstand drukket en time før amningen nedsætter den mængde mælk barnet får. Dette er muligvis også grunden til, at disse børn sover dårligere. Selv om du drikker lidt alkohol i månederne efter fødslen, er det dog alligevel vigtigt at fortsætte med at amme.

Hvis du tidligere har haft et forbrug, der lå over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse for kvinder på 14 genstande om ugen, vil de være vigtigt for dig selv og dit barn, at du ikke kommer op på det gamle forbrug igen. Prøv i stedet at fastholde en ny sund livsstil, og giv herved dit barn de bedste rammer for et godt liv. Tal med din sundhedsplejerske eller din læge, hvis du har svært ved det.

Spørgsmål og svar

Er det rigtigt, at jeg har risiko for abort, hvis jeg drikker alkohol?

Ja, der er større risiko for ufrivillig abort hos kvinder, der drikker mere end 1 genstand om dagen. Risikoen er størst i de tre første måneder af graviditeten.

Er der forskel på øl, vin og spiritus?

Nej, skaderne bliver lige store, hvad enten man drikker vin, øl eller spiritus.

Fødes mit barn mindre, hvis jeg drikker alkohol i graviditeten?

Ja, det er påvist, at 1-2 genstande om dagen nedsætter fødselsvægten med flere hundrede gram. Barnet bliver endnu mindre, hvis du også ryger. Forskningen viser, at det er vigtigt at skabe de bedste betingelser for dit barn i livmoderen.

Skader det mit barn, hvis jeg kun drikker alkohol ved festlige lejligheder?

Ja, der er koncentrationen af alkohol i blodet, der er afgørende for skaderne. Drik derfor aldrig mere end 1 genstand i døgnet.

Er der større risiko for at føde for tidligt, hvis jeg drikker alkohol i graviditeten?

Ja, det er påvist, at gravide kvinder, der drikker mere end 1-2 genstande om dagen, har større risiko for at føde for tidligt.

Kan barnet tage skade på længere sigt?

Ja, børn født af mødre, der i graviditeten har haft et stort forbrug af alkohol, kan tage skade for hele livet. Dette viser sig ved dårlig vækst, problemer med indlæring og dårlig motorik.

Kan barnet få abstinenser, hvis jeg drikker alkohol i graviditeten?

Ja, hvis man i graviditeten har haft et stort forbrug af alkohol eller narkotiske stoffer, kan barnet efter fødslen få abstinenser, og barnet må behandles for dette.

Betyder mandens alkoholforbrug noget for barnet?

Nej, som hovedregel har mandens forbrug af alkohol før eller under graviditeten ingen betydning for skader på barnet. Det er dog lettere for den gravide at mindske eller ophøre med sit alkoholforbrug, hvis manden også gør det.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

15-12-1999

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Må gravide drikke alkohol?

Nyt alkoholråd til gravide

OK at drikke alkohol under graviditeten

Rygning øger risiko for fødselsdefekter

Gravide får ikke klar besked om alkohol

Panodil kan øge risikoen for misdannelser

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

alkohol

misdannelser

Læs meget mere om at være gravid og alt hvad det indebærer for dig og dit kommende barn:

Graviditet

Læs den nyeste udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig, med alt om den positive graviditet og fødsel.

 Gravida

Læs den nyeste udgave af magasinet MIN BABY - et GRATIS magasin til dig, med alt om det bedste vi har!

 Min Baby

Marylou Studio er et innovativt studie, hvor kvalitet, nytænkning og god tid er i højsædet. Jeg er portrætfotograf og har specialiseret mig inden for baby-, børne- og familieportrætter.

 Marylou Studio

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2020

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Babyfree.dk | Facebook