Underlivssvamp og graviditet Gravides risiko for at få svamp i underlivet er tre gange så høj som for kvinder, der ikke er gravide.
54342
Underlivssvamp er en af de mest almindelige underlivsinfektioner. Stort set alle kvinder vil opleve mindst én svampeinfektion i skeden i løbet af livet.
Nogle kvinder er mere udsatte for at få svamp end andre, det gælder blandt andet gravide på grund af den øgede hormonproduktion. Gravides risiko for at få svamp i underlivet er tre gange så høj som for kvinder, der ikke er gravide.
Underlivssvamp er i 80-90 procent af tilfældene forårsaget af gærsvampen candida albicans.
Man kan godt have svamp i skeden uden at have symptomer. Først hvis kroppens normale forsvarsmekanismer svækkes, eller hvis skedens pH-værdi ændrer sig, kan svampen udvikle sig til en egentlig infektion.
Underlivssvamp er en harmløs infektion, men kan opleves særdeles ubehagelig. De mest almindelige symptomer på en svampeinfektion er:
• Kløe og rødme.
• Hvidt, grynet og lugtfrit udflåd.
• Svie og brændende fornemmelse.
• Hævelse af skamlæber og slimhinder omkring skedeåbning og urinrør.
• Smerter ved berøring eller seksuel aktivitet.
Svamp smitter fra mor til barn
Gravide med svamp i skeden bør behandles med et svampedræbende lokaltvirkende lægemiddel. Dels kan barnet blive smittet med svamp under fødslen, og dels viser undersøgelser, at en ubehandlet svampeinfektion kan føre til for tidlig fødsel. Derfor skal gravide med kendt risiko for at føde for tidligt være særligt opmærksomme på svamp.
Spædbørn, der bliver udsat for svamp fra moderens skede under fødslen, vil i 90 procent af tilfældene udvikle svampeinfektionen trøske i munden og/eller svamp i bleområdet. Trøske og svamp i bleområdet er normalt harmløse sygdomme, men de kan være meget generende for barnet.
Trøske viser sig som hvide pletter eller klumper på den indvendige side af kinderne og/eller tungen, og under belægningen er kinderne/tungen stærkt rød og kan bløde. Nogle spædbørn har desuden svært ved at sutte, hvis de får svamp i munden. Svamp i bleområdet gør huden rød og irriteret, og i svære tilfælde kan der komme pusfyldte blærer.
Behandling af underlivssvamp
Underlivssvamp hos gravide bør altid behandles lokalt. Behandling med piller (såkaldt systemisk behandling) anbefales ikke, da det kan medføre misdannelser hos fosteret.
Det er tilrådeligt at vælge en kombinationskur bestående af creme og vaginaltablet, så behandlingen virker både ind- og udvendigt.
Underlivssvamp begynder i skeden og breder sig i 2/3 af tilfældene også til huden omkring skedeåbningen. Med andre ord, hvis man har svamp omkring skedeåbningen, vil der altid være svamp i skeden.
Kombinationskuren fås i håndkøb på apoteket. Hvis man er gravid i første trimester, eller hvis det er første gang, man oplever symptomer på svamp, bør man dog konsultere sin læge, inden man påbegynder behandlingen.