Antallet af tvillingefødsler stiger De seneste 30 år er antallet af tvillingefødsler fordoblet fra 700 til 1.400 om året.
4896
Antallet af tvillinger stiger fortsat herhjemme, og de seneste 30 år er antallet fordoblet.
Det registrerer Det Danske Tvillingeregister på Syddansk Universitet i Odense og angiver, at tallet i 1973 lå på omkring 700 tvillingefødsler, mens det i dag er cirka 1.400.
Årsagen til stigningen skal blandt andet findes på fertilitetsklinikkerne, hvor muligheden for tvillingefødsler vokser i takt med antallet af æg, der lægges op.
En anden årsag til det voksende antal tvillingefødsler er kvindernes alder. Jo ældre kvinden er, desto større mulighed har hun for at blive gravid med tveæggede tvillinger. Med alderen bliver kvindens ægløsningerne nemlig ofte mere uregelmæssige - og nogle gange også med flere æg.
"Det er bevist, at muligheden for tvillingefødsler vokser med alderen. I 1970'erne fødte kvinderne måske, når de var i starten af 20'erne. I dag er alderen rykket, så kvinderne bliver stadig ældre", fortæller Kirsten Kyvik, der forsker i tvillinger og sygdomme på Syddansk Universitet.
Hver 44. fødsel er en tvillingefødsel, mens det for 8 år siden kun var hver 55. fødsel. Flere fertilitetslæger finder det bekymrende, at antallet af flerfoldfødsler stadig stiger, da fødslerne ofte sker for tidligt, med for lav fødselsvægt og handicap til følge.
Omkring en tredjedel af alle naturligt opståede tvillinger er enæggede, og to tredjedele er tveæggede. Af de tveæggede er cirka halvdelen af samme køn og halvdelen af hver sit køn.
Enæggede tvillinger er normalt altid af samme køn, men i yderst sjældne tilfælde kan det godt være en dreng og en pige. I så fald er pigen en såkaldt Turner-pige, der mangler det kromosom, der gør, at hun selv kan få børn, og som gør hende lille af vækst. Der findes Turner-piger med normale kromosomsæt.