Mor giver sin madsmag videre til baby Hvis en kvinde spiser mange grøntsager og frugt, mens hun er gravid og ammer, vil hendes barn være nemmere at overtale til at spise de sunde madvarer.
3082
Hvis en kvinde spiser mange grøntsager og frugt, mens hun er gravid og ammer, vil hendes barn være nemmere at overtale til at spise de sunde madvarer.
Smagsstofferne fra mors mad findes nemlig både i fostervandet og i modermælk, og på den måde vænnes barnet allerede i mors mave og i sine første levemåneder til smagen af de sunde fødevarer.
Smagsforskere på Monell Chemical Senses Center i Philadelphia har gjort forsøg med at give småbørn frugt og grøntsager. Ammebørnene var generelt hurtigere til at acceptere de nye smagsoplevelser, hvis deres mor også selv var storspiser af fødevaren. Det samme gjorde sig gældende for flaskebørn, hvis ders mor havde spist de sunde fødevarer under graviditeten.
Skulle man nu være én af de mødre, der har mæsket sig i junkfood og chokolade under graviditeten, er det heldigvis ikke for sent at få skabt sig en lille broccoli-elsker.
Tilvænningen kan også ske senere, og her er det vigtigt at blive ved med at tilbyde den grimtsmagende fødevare, så baby efterhånden lærer, at den ikke er farlig.
I forsøget på Monell-centeret gav man flere gange den samme fødevare til småbørnene i undersøgelsen. Efter 8 dages gentagne tilbud om grønne bønner var der 3 gange så mange børn, der valgte at spise dem, som ved den første prøvesmagning.
At babyer kan lide søde ting er medfødt, men mange andre smagspræferencer skal tillæres. Især den bitre smag er naturligt frastødende, fordi den typisk kommer fra alkaloider, som er giftstoffer udviklet af planterne netop for at give en ordentlig omgang mavepine til den planteæder, der forgriber sig på dem.
Derfor har babyer en sund skepsis ved de sunde mørkegrønne og let bitre grøntsager, men med tilvænning kan de lære at spise dem og endda kunne lide smagen, siger de amerikanske smagsforskere.