Mælkesyrebakterier mod diarré Rotavirus kan lægge en hel børneinstitution ned med diarré. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan diarré bedst behandles.
14623
En infektion med virusset rotavirus kan lægge en hel børneinstitution ned med diarré. Derfor er det vigtigt, at både forældre og personale er opmærksomme på, hvordan diarréen bedst og hurtigst behandles.
Førstehjælp ved diarré er ifølge 1. reservelæge på Århus Universitetshospital, Christian Lodberg Hvas, væskebehandling og erstatning af sukkker og salt. Kombinerer man med et målrettet tilskud af mælkesyrebakterien lactobacillus rhamnosus, vil diarréen typisk stoppe efter godt 3 dage.
De gode bakterier
Når et lille barn får diarré, udspiller der sig en kamp mellem bakterier i barnets tarme. Våbnet for at genvinde balancen er et angreb fra milliarder af mælkesyrebakterier.
Tarmens Karius og Baktus
Det er ligesom en moderne Karius og Baktus historie. Den lille menneskekrop lever i balance med en hel mikro indre verden af bakterier i tarmsystemet. Der er milliarder af dem. Men så bliver immunforsvaret gennembrudt af Baktus' slægtninge, og en diarré opstår.
Væsken fra kroppen trækkes ud i tarmene, og diarréen skyller de salte- og sukkerstoffer, som holder kroppen i balance, med sig. Det er ikke nødvendigvis en sygdom, men et lille barn reagerer hurtigt på salt, sukker og væskemangel med utilpashed.
Det bedste forsvar mod sådan en diarré har vist sig at være et angreb, et sandt bombardement på 5-6 milliarder af de gode bakterier, nemlig mælkesyrebakterierne. Mælkesyrebakterier bygger på kroppens egne bakterier, og de er med til at genskabe balancen i barnets tarmsystem.
Mælkesyrebakterierne stimulerer slimdannelsen og de bakteriehæmmende egenskaber, og så øger de dannelsen af antistoffer.
Genopbygger balancen
Med sådan en stor dosis mælkesyrebakterier i en pulveropløsning vil en almindelig diarré blive forkortet.
"En typisk diarré af den slags, såkaldt rotavirus, varer 4-5 dage, og den kan smitte rigtig mange andre børn. Med behandling vil diarréen typisk stoppe efter godt 3 dage. Det vigtigste i den situation er væskebehandling og erstatning af sukker og salt, og efter det kan man give bakterier for at stoppe diarréen", siger Christian Lodberg Hvas.
Billedet af kampen mellem tarmens balancer og ubalancer er naturligvis forenklet. Men sandt er det, at bakterierne lever i vores indre i harmoni, og kommer de ud af balance, vil gode bakterier kunne være med til at genopbygge balancen.
"Det interessante ved mælkesyrebakterier er faktisk, at de bliver del af tarmens egen bakterieflora. Vi kalder det en kolonisering, og når de har virket, bliver de skyllet med ud af systemet. Virkningen er således kortvarig. Det betyder også, at den oftest er uskadelig overfor andre typer diarré. For det er den såkaldte rotavirus, som kan behandles med mælkesyrebakterier. Til andre former for diarre vil bakterierne ofte blot være virkningsløse og uden bivirkninger", siger Christian Lodberg Hvas.
Forskning og historie
Mælkesyrebakteriernes rensende effekt og støtte til tarmfunktionens balance har været kendt i lang tid. Det er gammel videnskab, og bakteriernes navn er hentet fra oldgræsk, hvor probiotika betyder "for livet".
Sidste år publicerede British Medical Journal en lægevidenskabelig undersøgelse. Den viste, at man med et pulver af mælkesyrebakterien lactobacillus rhamnosus med en stærk koncentration på 6 milliarder bakterier, til små børn med akut diarré kan afkorte forløbet med en tredjedel, og at der blev konstateret bedring allerede efter første døgn. Naturligvis blev disse børn først behandlet med væske med sukker/saltopløsning. Undersøgelsen viste også, at der er bedst effekt på rotavirus, og det er oftest den virus, børn i institutionerne bliver smittet med.
Jordbakterier eller sukker
"Vi kan jo sjældent vide, hvorfor barnet har fået diarré. Om det kommer fra jordbakterier herfra, af for stærk mad i weekenden, af for meget sukker og saft efter et besøg hos bedsteforældrene, som følge af en sygdom eller af en anden årsag. Vi ved bare, at diarré smitter frygteligt fra barn til barn, og at alle børn kan blive ramt på et tidspunkt. Vi ved også, at det er svært at sætte ind imod det", fortæller Pernille Gylstorff fra Børnehuset Ammershøj.
"Det er meget individuelt, men i vores bestemmelser har et barn diarré, hvis det har afføring 2-3 gange i løbet af sådan en dag i institutionen, og så må forældrene holde barnet hjemme, til maven er i orden igen, for det smitter jo de andre børn", siger hun.
Gamle husgeråd
"Når forældrene er i vildrede og spørger os, så plejer vi at give dem gamle husgeråd som ristet brød og revet æble. Hvis det står rigtig skidt til, så anbefaler vi salt- og sukkervand for at få væskebalance op igen. Det har jeg da også brugt et par gange til min egen søn", siger Pernille Gylstorff.
Christian Lodberg Hvas mener, at revet æble og ristet brød eller grød er udmærkede gamle husgeråd mod diarré, men hvis barnet er nogenlunde frisk og ikke viser sygdomssymptomer på sin diarré, så kan også saftevand og chips genopbygge salt- og sukkerbalancen i en lille mave.
"Ved diarré er det vigtigste at give sit barn nok at drikke sammen med sukker/salt i en valgfri form. Almindelige mælkesyreprodukter har ikke nogen effekt mod diarré. Koncentrationen af mælkesyrebakterier er alt for lille. Det er glædeligt, at man efterhånden kan købe mere kraftige mælkesyrebakterier som Floridral på apoteket, for med det har undersøgelser vist en gavnlig effekt ved diarré hos småbørn", siger Christian Lodberg Hvas.
På apoteket kan man købe Floridral, et pulver med en kombination af mælkesyrebakterier og salte mod væskemangel. Pulveret kan fås uden recept. Det skal blandes op i vand og smager af banan. Det bliver i dag brugt på flere danske hospitalers børneafdelinger.