Fosterprøver kan afsløre arvelige lidelser Fostervandsprøver og undersøgelser af ubefrugtede æg kan afsløre, om fostre risikerer at udvikle alvorlige sygdomme såsom skizofreni.
6227
Forskere fra Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde har identificeret flere variationer i gener, der forøger risikoen for at udvikle skizofreni.
Men prøverne siger ikke, om fostrene rent faktisk vil udvikle skizofreni som børn eller voksne. De siger blot, at fostrene på grund af deres arvemasse har risiko for at udvikle sygdommen.
"Men korrelation er altså kun en sandsynlighed, og derfor er der en risiko for, at vi ikke blot vil sortere i fostre, men også oversortere. Altså fjerne fostre, der er sunde og raske og aldrig kommer til udvikle de sygdomme, som de ellers har en genetisk risiko for at udvikle", siger genetikprofessor Peter Nielsen fra Københavns Universitet.
"Hvor går grænsen? Hvor stor skal risikoen være? Hvis en test siger, at der er 20 procents risiko for, at et foster senere i livet bliver sygt, er det så nok til at få det fjernet?", spørger Peter Nielsen.
Svaret afhænger i første omgang af den gravide kvinde. Hun bestemmer, om hun vil have fosteret fjernet, så længe hun får det gjort inden for den lovlige abortgrænse, som i øjeblikket er i 12. uge. Herefter skal hun have tilladelse til at få en abort.
Professoren understreger, at genetiske test kan være nødvendige. F.eks. kan fostervandsprøver afsløre Downs syndrom. På samme måde er det med ægsortering muligt at forhindre cystisk fibrose, ligesom screening kan afsløre risikoen for at udvikle arvelig brystkræft.