Hver dag siden 2005 er der i gennemsnit blevet godkendt 9 nye fornavne i Danmark. Antallet af godkendte fornavne er således mere end tredoblet fra 6.992 i 2005 til 25.038 i 2011.
Mens det tidligere var vanskeligt at få nye navne med på listen over godkendte navne, kommer indvandrernes børns udenlandsk-klingende navne nu automatisk med på listen. Derfor er en stor del af de nye navne arabiske og asiatiske.
Men samtidig er det blevet lettere at få lov til at give sit barn et specielt navn. Og har man først fået et navn godkendt, bliver navnet automatisk optaget på listen, så alle andre må bruge navnet. Således kan man nu f.eks. hedde Knirke, Fjolla, Jazz og Ellokjeld til fornavn.
"Folk har mange specielle navneønsker i dag. De går efter de mere individuelle og specielle navne. Navne er blevet et brand for det enkelte menneske, fuldstændig ligesom frisure, tøjvalg og bilmærke", siger Michael Lerche Nielsen, der er navneforsker på Københavns Universitet.
Men trenden med at iscenesætte sit barn gennem et unikt navn kan også tage overhånd. Det mener formand Peter Albæk fra Børns Vilkår:
"Forældre har en forpligtelse til at tænke sig om, når de vælger et navn. For det er barnet, der skal bære det. Man skal tænke på, at børn ikke nødvendigvis har lyst til at skille sig så meget ud. Navnet kan betyde, at barnet bliver mobbet og resten af livet skal stave sit navn og forklare, hvorfor han hedder det. Forældre, som står midt i deres unikke børneprojekt og vælger et specielt navn, fordi netop deres barn er specielt, bør overveje, om man gør barnet en bjørnetjeneste".
Her er de nyeste navne fra Familiestyrelsens liste:
Edem
Rabab
Tan
Addis
Avan
Xing
Moe
Aweys
Paja
Chen
Austéja
Tae
Ludo
Cameron
Arian
Kilde: Jyllands-Posten og Familiestyrelsen
24-07-2011

|