
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at nyfødte udelukkende får brystmælk i de første 6 måneder. Alligevel bliver mindre end hvert 5. barn herhjemme (17%) ammet fuldt ud så længe. Det viser tal fra Børnedatabasen, et register, som Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og KL står bag.
Næsten alle begynder at amme efter fødslen. Men 30% af børnene ammes højst i 2 uger. Når kvinderne opgiver amningen, skyldes det ofte, at det gør ondt, og det kommer bag på dem, fortæller ammerådgiver Mette Høstrup Petersen fra foreningen Forældre og Fødsel.
"Man skal selvfølgelig ikke rende rundt med store sår og revner. Men mange kvinder tænker på fødslen som noget, der gør ondt, og når de så har overstået den, kan de ikke forestille sig, at det i starten kan gøre ondt at amme", siger hun.
Mange børn tager også appetitspring, hvor de får brug for mere mælk og derfor skal ammes hyppigere.
"Så bliver børnene urolige og sover måske dårligt om natten. Kvinden bliver usikker på, om hun har mælk nok. Så siger både vennerne og sundhedsplejersken, at man da godt kan begynde med lidt mos, når børnene er 3-4 måneder gamle", oplever ammerådgiveren.
Sundhedsplejerske Annette Poulsen fra Sundhedsstyrelsen er ikke bekymret over de mange korte ammeforløb og påpeger, at de første 4 måneder er de vigtigste.
"Er mor interesseret i at amme, men har vanskeligheder, så støt hende i at amme fortsat. Er hun ikke interesseret, så støt hende i at lade være, for vi har gode erstatningsprodukter, og det kan blive en rigtig ubehagelig oplevelse for både mor og barn, hvis hun skal amme på trods af, at det gør ondt", siger Annette Poulsen.
Ammede du dit barn i de anbefalede 6 måneder? Hvis ikke, hvor længe ammede du, og hvad var årsagen til, at du stoppede før tid? Skriv en kommentar herunder.
Kilde: Berlingske Tidende
05-03-2014

|