Ufrivillig natlig vandladning Ufrivillig natlig vandladning er en almindelig lidelse. I alt lider mere end 50.000 danske børn og unge af problemet.
6096
Der er tale om ufrivillig natlig vandladning, når det sker, når barnet normalt er holdt op med at tisse i sengen om natten. Det vil sige fra 4-5-års alderen. Ofte er den natlige vandlandning det eneste symptom hos barnet. Der er ingen problemer med vandladning om dagen.
Ufrivillig natlig vandladning er en almindelig lidelse. I alt lider mere end 50.000 danske børn og unge af problemet. Det anslås, at 1-2 børn i alle danske 1. klasser er sengevædere.
15% bliver årligt spontant tørre, hvilket vil sige, at problemet løser sig selv uden nogen form for behandling. Men ca. 1-2% lider stadig af problemet i voksenalderen. Der er arvelige faktorer forbundet med ufrivillig natlig vandladning.
Man ved, at børn har 5-7 gange større risiko for at få lidelsen, hvis forældrene selv har været sengevædere.
Årsag
Den ufrivillige vandladning er resultatet af en ubalance mellem den mængde urin blæren kan rumme, og den mængde urin der produceres i løbet af en nat.
Det har været en udbredt opfattelse, at ufrivillig natlig vandladning skyldes psykiske problemer hos barnet. Mange børn har derfor haft skyldfølelse og været flove over at tisse i sengen. Ligeledes har forældrene ofte været flove over deres børn og bekymrede for, om de har været dårlige forældre.
Imidlertid har mange undersøgelser vist, at børn der lider af ufrivillig natlig vandladning ikke psykisk afviger fra resten af befolkningen, men at børnene faktisk har det psykisk dårligt, fordi de tisser i sengen. De følelsesmæssige problemer hos barnet forsvinder derfor, så snart problemet bliver behandlet med et godt resultat.
Der er vide grænser for, hvad der normalt, når det drejer sig om, hvornår børn bliver renlige. Nogle er 2 år, mens andre er 6. Man regner det ikke for et problem før ved skolealderen. Når barnet bliver omkring 6 (ikke før), kan man benytte sig af såkaldte vådliggeralarmer, der findes i handelen, og gøre barnet renligt i løbet af få måneder. Spørg lægen til råds til den tid.
Nogle børn er blevet renlige ved 2-3 års alderen, men får tilbagefald, hvis de får en lillebror eller lillesøster. Det er meget almindeligt. De ser den lille ny blive skiftet, og vil også gerne selv have den opmærksomhed. Det kan være et udtryk for jalousi, hvis barnet føler sig tilsidesat på grund af den nye baby, der stjæler mors og fars tid og årvågenhed.
Husk derfor altid at være ekstra opmærksom overfor større søskende til den lille ny, så der ikke opstår jalousi. Især ved de lejligheder, hvor hele opmærksomheden er koncentreret om den nye baby.
F.eks. når familie og venner kommer på barselskig for at se den lille nye og har gaver med til den, kan det være svært for storesøster at forstå, at der ikke er nogen, der beundrer hendes nye kjole, fordi alle er optaget af familieforøgelsen.
Hun kan i den situation reagere ved at tisse i bukserne for ikke at blive glemt. Selv om hun ikke reagerer så drastisk, er der ingen tvivl om, at hun bliver ked af at blive overset.
Behandling
I dag er de to mest almindelige behandlingsformer enten en medicinsk behandling eller et ringeapparat. Medicinsk behandles med et lægemiddel, som mindsker den natlige urinproduktion til et normalt niveau. Stoffet fås som tablet og spray og skal indtages ved sengetid.
Som regel tages lægemidlet i 3 måneder, hvorefter der holdes en pause i behandlingen på op til en uge. Behandlingspausen holdes for at se, om barnet er blevet tørt, eller om behandlingen skal fortsætte.
Behandlingen er praktisk taget uden bivirkninger. Barnet må dog ikke drikke større mængder væske, når lægemidlet er indtaget.
Det tilrådes, at barnet inden behandlingen starter udfylder et væske- og vandladningsskema. Af dette skema vil det kunne aflæses, om barnet indtager ekstremt meget væske. Hvis det er tilfældet, skal behandling med medicin undgås, og nærmere undersøgelser af væskeindtagelsen skal iværksættes.
Hvis barnets seng ofte er meget våd, eller sengen er våd om morgenen, selvom barnet har været oppe og tisse om natten, ledes tanken hen på en for stor urinproduktion. Der er derfor stor sandsynlighed for, at lægemidlet virker.
Den anden meget udbredte behandlingsform er ringeapparatet. Ringeapparatet består af en føler, som aktiverer en alarm, når den kommer i kontakt med urin. Denne føler sidder enten i en tynd "måtte", som barnet ligger på, eller som hæftes i underbukserne.
Alarmen aktiveres, når barnet begynder at tisse, og det er meningen, at barnet (ofte med forældrenes hjælp) vækkes og hjælpes ud på toilettet og tisser færdig.
Behandlingen tager typisk 6-8 uger. Det er vigtigt, at såvel barnet som forældrene er velmotiverede til at forsøge behandlingen, da den kræver en stor indsats af begge parter.