Blebørn Der findes ingen fast regel for, hvor ofte bleen skal skiftes. Men den bør skiftes, så snart den er blevet brugt.
21870
Når dit barn er nyfødt, føles det ofte som om, du skifter ble på det hele tiden. Men bleskiftene bliver mindre hyppige, efterhånden som dit barn bliver større.
Der findes ingen fast regel for, hvor ofte bleen skal skiftes. Men den bør skiftes, så snart den er blevet "brugt". Dit barn vil som regel (men ikke altid) gøre dig opmærksom på dette. De første par måneder er det ikke usædvanligt at skifte ble på barnet 10 gange i løbet af et døgn.
Følg disse simple retningslinier for, hvornår du bør skifte ble på dit barn
• Lige før eller lige efter hvert måltid.
• Umiddelbart efter afføring.
• Før sengetid.
• Når dit barn vågner.
• Inden du forlader huset med dit barn.
Sådan sikrer du dig, at bleen sidder fast
Når du skifter din baby, er det vigtigt, at du sikrer dig, at låse-tapperne sætter sig ordentligt fast på bleen.
Vær ekstra omhyggelig, hvis du bruger babyplejeprodukter såsom olie, pudder og lotion. Du kan være uheldig at få det på tapperne, hvilket vil forårsage, at de bliver mindre klistrende. Sørg også for, at dine hænder er helt tørre og rene, når du fæstner bleen.
Opbevaring af bleer
Opbevar bleerne tørt ved almindelig stuetemperatur.
Undgå lugtgener
Smid afføringen i toilettet. Rul bleen op i dens bagstykke, og brug dens tape eller låse-tapper til at holde den lukket med. Smid bleen i skraldespanden. Husk at sørge for, at din babys numse er ren og tør.
Et sikkerhedsråd
Læs advarslerne på pakkerne hver gang du køber en ny type bleer. Alle mennesker (voksne såvel som babyer) kan blive kvalt i alt, hvad de putter i munden - også i papir, plastik eller polstring fra en ble.
Giv aldrig babyen en ble at lege med. Lad heller aldrig et lille barn rive en ble i stykker. Smid straks en ble væk, hvis den er blevet revet i stykker og ikke er hel.
Bleer brænder, hvis de bliver udsat for flammer, ligesom ethvert andet stykke beklædning. For barnets sikkerhed skal det altid holdes væk fra enhver form for flammer eller åben ild.
Pas på navlestrengen
Hvis din babys navlestreng bliver siddende længere, end du havde forventet, skal du først og fremmest checke den for betændelse eller en ubehagelig lugt rundt om navlen. Hvis en af tingene er tilfældet, bør du kontakte din læge. Ellers skal du bare fortsætte med at bade navlestrengen med alkohol.
Det er også vigtigt, at du sørger for, at navlestrengen får luft, og at du sørger for, at bleen ikke gnubber op ad området omkring navlen og irriterer. Der findes specielle bleer på markedet, der er designet til at hjælpe navlestrengen til at hele op - en ble, hvor der er et lille indsnit, der kan skæres ud for at beskytte navlestrengen.
Andre tips til ordentlig pleje
Sørg for, at navlestrengen ikke bliver våd under badning, da risikoen for betændelse derved forhøjes. Det er bedst at undgå karbade. Bad i stedet barnet med svamp. Bad navlestrengen ca. 3 gange om dagen med en ren vatpind, og prøv at undgå at ramme den omgivende hud, da alkohol kan irritere huden.
Vælg den rigtige ble
Det er vigtigt at vælge den rigtige ble til dit barn. Ikke alle bleer er lavet af samme materialer. Nogle bleer kan irritere barnets hud, så det er vigtigt at finde den helt rigtige for din baby. Prøv dig frem og hold godt øje med, hvordan barnets hud reagerer. Får barnet udslæt omkring blekanten, er det et ret godt tegn på, at du bør prøve en anden type.
Bleudslæt
Hvis du opdager brændende, kløende, røde knopper på dit barns numse, kan det være, at du står overfor et tilfælde af bleudslæt. Det kan være forårsaget af, at urin eller afføring har siddet på huden for længe, men kan også være et resultat af indtagelse af antibiotika.
Babyplejeeksperter og forskere anbefaler følgende trin for at hjælpe dig til at undgå bleudslæt:
• Beskyt din babys numse med et tyndt lag hudbeskyttende lotion eller creme.
• Skift ble så hurtigt som muligt, efter den er blevet våd eller snavset.
• Fastgør ikke bleen for stramt. Plastikbukser, bleer og tøj bør sidde så løst, at der kan komme luft til huden.
• Vask din babys hud under bleen grundigt efter hver afføring, og sørg for at den får lov at tørre, inden du sætter en ren ble på. Pas på at du renser huden forsigtigt, da alt for hårdhændet vask kan ødelægge en babys sarte hud. Brug servietter med en creme, der ikke svier og som er blidere end en vaskeklud og vand.
• Når din baby begynder at spise fast føde, så vent et par dage mellem hver ny fødevare, du giver barnet. På den måde kan du finde ud af, om det er en bestemt slags mad, barnet ikke kan tåle, hvis babyen får udslæt.
• Hvis din baby har dårlig mave eller får antibiotika, skal du holde godt øje med dens hud under bleen og skifte barnet oftere.
Behandling af rød numse
Ifølge ledende børnelæger og babyplejeeksperter er den bedste måde at behandle og forhindre bleudslæt at skifte bleen jævnligt og holde blenumsen ren og tør.
Følg disse tips, så snart du opdager begyndelsen til rød numse:
• Rengør hele det område af huden, som bleen dækker, blidt men grundigt med varmt vand eller med en blød serviet.
• Når det er muligt, så lad være med at give barnet ble på for at huden kan få luft, hvilket hjælper på den naturlige helingsproces. Prøv også på at bruge bleer, hvor huden kan ånde igennem.
• Gå til lægen, hvis udslættet ikke bliver bedre eller forsvinder.