Flere småbørn rammes af leverbetændelse Smitsom leverbetændelse er blevet et problem i de danske vuggestuer og børnehaver, og inden for de seneste 3 år er mange børn og pædagoger blevet vaccineret.
3870
Smitsom leverbetændelse er blevet et problem i de danske vuggestuer og børnehaver, og inden for de seneste 3 år er mange børn og pædagoger blevet vaccineret, fordi embedslægen har skønnet, at de var i alvorlig smittefare.
3.000 børn og pædagoger er blevet vaccineret mod hepatitis B, som er det medicinske navn for sygdommen, men langt flere kan være i farezonen.
Sygdommen har ikke før været et antalsmæssigt problem i Danmark. Først i midten 1990’erne, da der for første gang blev fundet hepatitis B-virus blandt børn, begyndte myndighederne at tage forholdsregler for smitte i f.eks. daginstitutioner. Derfor ved man meget lidt om problemets omfang.
Hepatitis B er en temmelig farlig variant af smitsom leverbetændelse, der traditionelt ikke har været udbredt i Danmark. I visse af de tidlige faser af sygdomsudviklingen er hepatitis B meget smitsom, og viruset kan i sit mest smitsomme stadie findes i alle kropsvæsker.
Problemet eksisterer i daginstitutioner med helt små børn, fordi de bytter sut, leger voldsomt eller bider hinanden, og dermed risikerer at blive udsætte hinanden for smittefare.
De smittebærende børn har oftest fået sygdommen fra deres mor ved fødslen, og i Danmark er der først og fremmest tale om adoptivbørn og indvandrerbørn fra især de afrikanske og asiatiske lande.