Mangel på jordemødre i hovedstadsområdet For første gang i mange år er der decideret mangel på jordemødre.
4067
For første gang i mange år mangler fødeafdelingerne i hovedstadsområdet jordemødre. Jordemoderuddannelsen er nemlig blevet forlænget, og de nyuddannede jordemødre kan derfor ikke nå at komme ud på afdelingerne og blive introduceret, inden det faste personale går på ferie.
På flere afdelinger har man løst problemet ved at droppe fødselsforberedelsen for de vordende forældre i sommerferien og lade andre faggrupper tage sig af den del af arbejdet, der ikke direkte har med fødslen at gøre.
"Det kommer ikke til at få nogen betydning for de fødende. Med lidt planlægning er det lykkedes at få tingene til at hænge sammen. Ingen kvinder skal frygte at komme til at føde uden jordemoder i sommerferien", siger Anne Marie Langhans, der er vicechefjordemoder på Roskilde Sygehus, der hvert år hjælper godt 2.900 børn til verden.
Også på Hvidovre og Frederiksberg Hospital kan man mærke følgerne af den længere jordemoderuddannelse.
"Det er første gang, vi har prøvet at mangle vikarer i sommerferien. Vi forsøger at omlægge vagtskemaet og får de fastansatte til at tage ekstravagter", siger Lis Helwer, der er fungerende chefjordemoder på Frederiksberg Hospital.
"Men vores problem er slet ikke så stort som i provinsen", tilføjer hun. På Frederiksberg mangler der to sommervikarer. Afdelingen har 25 fuldtidsstillinger.
Jordemoderskolerne i Aalborg og København uddanner tilsammen 90 jordemødre om året. Men det er slet ikke nok. De seneste år har fødeafdelingerme fået flere opgaver, så jordemødrene også tager sig af plejen af mor og barn i dagene efter fødslen og af gravide, der bliver indlagt på grund af komplikationer.
"Man har ikke fået uddannet flere jordemødre i takt med de nye opgaver", siger Anne Marie Langhans fra Roskildes fødeafdeling.