Børn får oldeforældrenes navne Det er kommet på mode at lade sig inspirere af vores oldeforældres navne.
7981
Det er kommet på mode at lade sig inspirere af vores oldeforældres navne, når forældre skal navngive deres nyfødte barn.
Ella, Asta, Alma. Korte pigenavne fra århundredskiftet er på vej til at blive et hit blandt danske forældre, når de skal navngive deres døtre.
Desuden er meget usædvanlige drengenavne som Tristan og Villads kommet på listen over de mest populære navne i 2009.
Navne fra vores oldeforældres generation er blevet nostalgi igen, fortæller Eva Villarsen Meldgaard, der er pensioneret navneforsker ved Afdeling for Navneforskning på Københavns Universitet.
"Vi giver ikke vores forældres fornavne til vores børn, heller ikke vores bedsteforældres. Oldeforældrenes fornavne er dog interessante, fordi de ikke har været på manges læber i lang tid", siger Eva Villarsen Meldgaard.
Da Danmarks Statistik i 1970'erne begyndte at lave lister over danskernes fornavne, fik navneforskere indblik i, at navnetrends kommer og går med ca. 100 års mellemrum.
"Gustav, Karl og William er også navne, som kun gamle mennesker hed omkring det 19. århundrede. De navne er så gamle, at de er spændende at indføre igen. Desuden er der ikke mange i vores bekendtskaber, der render rundt med de navne", siger Eva Villarsen Meldgaard.
Navne som Kasper og Camilla, der var uhyre populære i 90'erne, er røget ud af listerne. Ifølge Eva Villarsen Meldgaard er der en logisk forklaring på dette fænomen:
"Det værste, der kan ske ved et navn, er, at det bliver alt for populært", siger Eva Villarsen Meldgaard.
Hvis forældre gerne vil give deres barn et navn, som ikke går hen og bliver moderigtigt, skal de ifølge Eva Villarsen Meldgaard holde sig fra de meget sjældne navne.