Hvis homoseksuelle i Danmark ender med at få ret til at adoptere børn fra udlandet, er det langt fra givet, at der overhovedet bliver tale om særlig mange adoptionssager - om overhovedet nogen.
Sådan lyder vurderingen fra den ene af Danmarks to store adoptionsorganisationer, AC International Børnehjælp.
"Jeg ved ikke, hvor man skulle hente børnene henne", siger bestyrelsesformand for AC International Børnehjælp, Villy Sørensen, der glæder sig over, at lovforslaget fra SF meget konsekvent lader det være op til donorlandene at afgøre, om de overhovedet vil donere børn til homoseksuelle familier i Danmark.
"Konsekvensen kan dog blive, at ingen lande i sidste ende siger god for nogen homoseksuelle familier i Danmark. Omvendt forhindrer det, at vi får problemer med afgiver-landene. For når donorlandene bliver medbestemmende, så foreligger der ikke længere den risiko - som vi tidligere har givet udtryk for - at der er lande, som så skulle finde på at forbyde formidling af adoption til Danmark i det hele taget", siger Villy Sørensen.
Foreløbig tillader kun Sverige og Storbritannien bøsser og lesbiske at adoptere børn fra andre lande.
Sverige vedtog som det første land deres lovgivning i juni 2002 efter en omfattende undersøgelse af homoseksuelles børnefamilier. Det resulterede blandt andet i en 1000-siders redegørelse med meget positive anbefalinger som en del af det lovforberedende arbejde.
Men i Sveriges landsforening for homoseksuelle, RFSL i Stockholm, er man i dag langt fra glade for resultatet. Utilfredsheden skyldes ikke kun, at den svenske lov er så stram, at det gør det vanskeligt for bøsser og lesbiske at komme i betragtning. Det er i lige så høj grad adoptionsorganisationerne, der modarbejder, lyder meldingen.
"Organisationerne, der skal gennemføre adoptionerne, siger nej. De vil som udgangspunkt ikke gennemføre formidlingen", oplyser informationssekretær i RFSL, Robert Karlsson Svärd.
"Dertil kommer, at to lande har sagt absolut nej: Letland og Kina. Og når det gælder Kina, skal man for at komme i betragtning skrive under på, at man ikke er homoseksuel", siger Robert Karlsson Svärd.
I den danske adoptionsorganisation, AC International Børnehjælp, erklærer Villy Sørensen, at han ikke vil modarbejde bøsser og lesbiskes anmodninger om adoption.
"I det øjeblik, hvor det i hvert fald ikke hindrer enlige og heteroseksuelle i at adoptere, så kan man jo ikke have noget principielt imod det", siger Villy Sørensen, der mener, at man kunne give homoseksuelle par fortrin med hensyn til at adoptere danske børn. "Så viste vi dem i hvert fald en god vilje, inden vi påførte dem andre lande. Der er jo omkring 15-25 danske adoptivbørn om året", siger han.
Kilde: Berlingske Tidende
30-11-2002

|