Børn bliver fejlernæret i daginstitutionen Flere og flere daginstitutioner omlægger til økologisk kost og fravælger kød for at holde budgettet.
2547
Flere og flere daginstitutioner vælger at omlægge til økologisk kost. Men medaljen har en alvorlig bagside. For at holde budgetterne skærer institutionerne drastisk ned på børnenes kødrationer, og det kan medføre fejlernæring.
I mange kommuner har institutioner nu kun en enkelt køddag om ugen, mens nogle institutioner har valgt at gå helt over til vegetarkost.
En anden forklaring på, at institutionerne omlægger til hel eller delvis vegetarkost, er hensynet til muslimske børn. Eksempelvis viser en undersøgelse foretaget af Fødevarerdirektoratet, at 40 procent af alle institutioner med mange to-sprogede børn udelukkende serverer vegetarkost for børnene.
"Små børn skal ikke være på vegetarkost. Kød bør indgå som en central del af børns daglige kost. Det er den vigtigste kilde til jern og en række vigtige proteiner. Når børn får serveret mad i institutionerne, så må man gå ud fra, at den også er ernæringsmæssig i orden. Det er vegetarkost ikke", siger ekspert i børneernæring Kim Fleischer Michaelsen fra Ernæringsrådet.
I Københavns Kommune har man meldt klart ud, at en af hovedgevinsterne ved at indføre økologisk mad i daginstitutionerne er, at man dermed sikrer en begrænsning af kødforbruget.