Børnehave måtte vente 3 uger på smittevarsel 3 uger gik der, efter et barn hos sin egen læge havde fået konstateret smitsom leverbetændelse, til barnets børnehave blev advaret.
3918
Først 3 uger efter diagnosen hepatitis A lå klar, valgte embedslægen at advare børnehaven og indskærpe særlige hygiejniske forholdsregler og opfordre alle børn og ansatte til at blive vaccineret, hvilket derefter skete meget hurtigt.
Den lange ventetid på at blive advaret gør lederen af den nævnte børnehave Viben på Dortesvej i Gellerup harm.
"Det er utrygt og uprofessionelt af embedslægen, at der skal gå så lang tid, før vi bliver advaret. Man kan ikke have tillid til sådan et system", siger børnehaveleder Gitte Olsen.
"Dermed skalter og valter embedslægen med vores liv og helbred, for hepatitis A kan smitte meget let. Det ved jeg, fordi flere store søskende til vores børn er blevet smittet i den periode, vi ventede på embedslægen, heraf er to kommet på hospitalet".
Da advarslen først kom, skulle det til gengæld gå stærkt.
"Jeg skulle i al hast indsamle navne på alle børn og ansattes læger til embedslægen. Samtidig skulle jeg kontakte alle de vikarer, vi havde haft, en måned før infektionen var kendt 3. oktober, og opfordre dem til at blive vaccineret".
I pædagogernes fagforening, BUPL Århus, stiller arbejdsmiljøsekretær Vibeke Sørensen krav om, at embedslægen reagerer samme dag, et barn har fået konstateret hepatitis A.
"Det er helt afgørende, at apparatet træder i kraft allerede samme dag, og at embedslægen advarer daginstitutionen. Det kan vi ikke understrege nok", siger Vibeke Sørensen.
BUPL kræver at alle voksne i institutioner med børn, der får leverbetændelse, vaccineres med en langtidsvirkende vaccine. I dag får medarbejdere og børn kun den billige gammaglobulin, der rækker i tre måneder. Kravet fra BUPL er Gitte Olsen helt enig i:
"Vi har en vedvarende arbejdsrisiko i institutioner med mange to-sprogede børn, fordi så mange af dem rejser på ferie i hjemlandet, og der udsættes for stor smitterisiko".