Pædagoger: Opdragelse er et fælles ansvar En ny evaluering af pædagogudannelsen lægger op til, at pædagoger i højere grad end tidligere skal være ansvarlig for flere elementer i opdragelsen af børn.
5219
Den netop offentliggjorte evaluering af pædagogudannelsen lægger op til, at pædagoger i højere grad end tidligere skal være ansvarlig for flere elementer i opdragelsen af børn.
En evalueringsgruppe under Danmarks Evalueringsinstitut har afgivet et samlet bud på kvalitetsforbedringer af pædagoguddannelsen. Et hovedelement er, at nyuddannede pædagoger bliver klædt på til at påtage sig mere ansvar.
Forældrenes opgave
Men socialminister Henriette Kjær (K) mener, at der er grænser for, hvad pædagogerne skal tage sig af. Hun påpeger, at man ikke må overlade ansvaret for opdragelse til det offentlige.
"Naturligvis skal pædagogerne lave læreplaner og være med til at definere spilleregler for børnene, den sociale omgangstone, bordskik osv. Men at opdrage på det enkelte barn er ikke pædagogernes opgave. Det er noget, forældrene skal klare", siger hun.
I børnehaven Rylebakken i Hinnerup lidt uden for Århus har de godt 60 børn i gennemsnit 8 timer om dagen i børnehaven, en mindre del op til 10 timer. Trods børnenes mange timer i institution føler pædagogerne Lisbeth Olsen og Ivan Madsen ikke et ekstra ansvar for opdragelsen af børnene.
Selvfølgelig opdrager vi
"Opdragelse er et fælles ansvar. Men selvfølgelig opdrager vi. Alternativet ville være at overlade børnene til sig selv. Det handler om, hvordan man definerer opdragelse", siger de samstemmende.
De kan godt undre sig over forældre, som knapt har tid til at aflevere barnet eller servicerer det i en grad, så det intet kan selv. Sådanne ting bliver diskuteret, og lille Lise skal lære, at toiletrullen ikke kommer af sig selv, når hun peger på næsen.
Dialogen er vigtig
"For os handler det om, at vi ikke skal fortælle mor og far, hvad de skal gøre, men til gengæld fortælle dem, hvis noget bekymrer os. Dialogen med forældrene gør vi meget ud af", siger Lisbeth Olsen.
Mere samarbejde
Jann Sjursen (KrF) opfordrer til mere samarbejde mellem pædagoger og forældre og kritiserer forslaget om at skære i pædagoguddannelsens praktikperiode.
"Det er muligt, at mange forældre føler sig afmægtige i forhold til opdragelsen af deres børn. Men det er et katastrofalt signal at sende, at pædagogerne må tage over, fordi vi har opgivet forældrene. Man bør sørge for et tættere samspil, og derfor er da også helt tosset at foreslå en reduktion af praktikperioden. Det er her, man som pædagog lærer at etablere relationer til forældrene", siger Jann Sjursen.