Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Husk at tjekke sikkerheden i forlystelsesparker Husk at tjekke sikkerheden i forlystelsesparker

Danske sommerlande og forlystelsesparker er generelt sikre, men nogle har mere fokus på sikkerheden end andre.
 3691 

I langt de fleste forlystelsesparker kan man roligt slippe børnene løs i selv de mest halsbrækkende forlystelser. Alt er gennemtjekket af Teknologisk Institut og politiet og kontrolleres dagligt af parkerne selv.

Men i Marielyst Familiepark har det knebet med sikkerheden sidste år, og også i andre mindre sommerparker skal gæsterne selv tage mere ansvar for deres børn, end det er nødvendigt i de store sommerlande.

"Sidste år havde Marielyst Familiepark meget store problemer med at overholde vilkårene. Vi måtte lukke dele af Marielyst Familiepark i flere omgange, først og fremmest fordi der ikke var livreddere i deres vandland", oplyser politiinspektør John Pedersen fra Nykøbing Falster Politi.

Han opfordrer til, at forældre altid tjekker, om der er en synlig livredder, der har overblik over bassinerne, før de selv slipper børnene af syne. Men efter politiinspektørens mening er sikkerheden i Marielyst Familiepark på vej i den rigtige retning. I øjeblikket tjekker politiet parken flere gange ugentligt.

"Jeg vil gerne understrege, at der ikke er sket ulykker", siger John Pedersen. "Men når vi giver tilladelser, må vi jo også kontrollere dem", siger han.

Forbrugerinformationens udsendte reporter oplevede imidlertid, at livredderen i første omgang ikke var at se, og at han derefter satte sig, så han ikke havde udsyn over begge de bassiner, der var på området.

Kør selv forlystelser

Familieparken er præget af mange små kør selv forlystelser, men selv om forbrugerne selv skal betjene dem, er skiltningen begrænset eller dårlig. Mange forlystelser benyttes af børn uden opsyn af hverken personale eller forældre.

Under Forbrugerinformationens besøg i parken gik en af disse selvbetjente forlystelser, kaldet LoonaLoop, i stå under brug. Forlystelsen består af en kugleformet boks, der langsomt ruller rundt på en bane, mens man sidder fastspændt indeni.

Fornøjelsen var imidlertid til at overse for to unge mænd, der pludselig sad fast indeni med hovedet nedad. Angiveligt fordi nogle af de ventende i køen til forlystelsen fik trykket på stop-knappen. Det tog mindst fem minutter at hidkalde personale til at få de uheldige brugere ud.

"Det kan virke oplagt at lade børnene løbe rundt selv, men det ville jeg ikke gøre", siger Forbrugerinformationens udsendte, journalist Marie Preisler.

Forlystelser på eget ansvar

I Nordsjællands Sommerpark var legepladser og forhindringsbaner gennemtjekkede, men parken er ikke et sted, hvor små børn skal løbe rundt alene, blandt andet fordi der er en sø, som ikke er afskærmet. Forældrene har selv ansvaret for, at deres børn ikke kommer galt afsted.

Alle forlystelser er godkendt af Teknologisk Institut og politiet. Men et tog, som man selv skulle køre ved pedalkraft, var så tungt, at det indbød til, at familie eller kammerater skubber bagpå. Men et barn kunne let slå benene på de løbske pedaler.

"Vi skilter med, at man skal være over 12 år, når man bruger toget, og at det sker på eget ansvar. Men selv om alle forpligtelser er overholdt, og der skiltes, så er det ikke alle besøgende, der retter sig efter det", siger Jack Petersen fra Nordsjællands Sommerpark.

Parken har nu sørget for, at toget er under opsyn, efter at et barn stod på taget, mens det blev skubbet af et andet barn. Børnenes far stod ved siden af.

"Vi ved godt, at sker der uheld, så klager folk til os. Så vi gør meget for at undgå ulykker og har da heller ikke haft nogen - hverken sidste år eller i år. Men i bund og grund er det folks eget ansvar at færdes rundt på de gratis forlystelser", siger Jack Petersen.

Tjek på sikkerhed

Danske sommerlande, temaparker og forlystelsessteder er gode til det med sikkerhed. Forlystelserne tjekkes årligt, eller flere gange årligt af Teknologisk Institut og af politiet. Desuden rapporterer sommerlandene selv, at de tjekker hver enkelt forlystelse en eller flere gange om dagen. Typisk tjekker opsynet på de kørende forlystelser, om gæsterne er spændt ordentlig fast inden turen.

Desuden er der især i de store sommerlande og forlystelsesparker opsyn ved næsten alle forlystelser.

Flere af sommerlandene har deres egne opgørelser over de skader, som deres gæster kommer ud for i løbet af en sæson. Det sker for, at man kan forebygge og tage højde for eventuelle problemer, før de vokser sig store.

Det er karakteristisk, at hvepsestik næsten er det største problem på skadelisten. Dertil kommer lidt sår efter fald og forvredne ankler.

Alle steder undtagen Nordsjællands Sommerpark har en slags samaritter-tjeneste bemandet af enten Falck, sygeplejersker, Røde Kors eller lignende.

Kilde: Forbrugerinformationen

10-07-2003

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Advarsel: Pas på denne farlige hagesmæk

Denne autostol er klart den bedste

Populær barnestol dumper i test

Livsfarlig autostol dumper i test

Dødsfald sætter fokus på brug af barnesele

Andre folks børn i bilen

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

sikkerhed

ulykker

Læs meget mere om kost og ernæring, udvikling og babys ve og vel:

Baby

Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau

Dansk webshop med stort udvalg af populært legetøj, udeleg, sengetøj, rygsække, skriveartikler til børn m.m. Altid gode tilbud. Fri fragt i Danmark ved køb over 499 kroner.

 BabyKidz

Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2021

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook