Risiko ved lang venten på graviditet Kvinder, der har været længe om at blive gravide første gang, har 60 procents større risiko for at få svangerskabsforgiftning.
3309
Kvinder, der har været længe om at blive gravide første gang, har større risiko for at få svangerskabsforgiftning, viser en ny dansk undersøgelse.
Svangerskabsforgiftning medfører højt blodtryk og protein i urinen, og hvis ikke lidelsen bliver behandlet, kan den føre til krampetilfælde (eklampsi) hos den gravide.
3-4 procent af alle gravide får svangerskabsforgiftning. Det er dog yderst sjældent, at det fører til de alvorlige krampetilfælde (eklampsi), der er hyppig årsag til mødredødelighed i en række udviklingslande.
"Der er en øget risiko, hvis man er længe om at blive gravid. Derfor er budskabet til jordemødre og praktiserende læger, at de skal være opmærksomme på problematikken hos kvinder, der har været længe om at blive gravide første gang", siger professor Jørn Olsen, der leder projektet "Bedre Sundhed for mor og barn" omfattende 100.000 danske kvinder, som danner baggrund for undersøgelsen.
Ifølge undersøgelsen stiger risikoen for svangerskabsforgiftning med 60 procent, hvis kvinder er mere end et halvt år om at blive gravide, mens anden- og tredjegangsfødende skal helt op på en ventetid over 12 måneder, før risikoen øges.
"Vi ved, at hvis en kvinde bliver gravid med fremmed sæd, stiger risikoen markant. Jo længere tid en kvinde har været udsat for den samme mands sæd, desto mindre er risikoen for svangerskabsforgiftning. Der er høj risiko hos kvinder, som ikke må dyrke sex før ægteskabet og bliver gravide på bryllupsnatten", oplyser overlæge Charlotte Wilken-Jensen fra Roskilde Amts Sygehus.