Op mod hvert 5. par oplever problemer med at få børn, og mindst 5.000 par kommer hvert år i behandling for barnløshed. Årsagerne til barnløshed kan være mange, og de fleste barnløse kvinder må igennem en ofte opslidende hormonkur i bestræbelserne på at få ønskebarnet.
Men ny forskning viser, at vores kost er en hyppig årsag til barnløshed, og ifølge gynækolog Bjarne Stigsby findes der derfor en simpel og særdeles effektiv metode til at komme barnløsheden til livs. Man kan simpelthen spise sig gravid.
I den nye bog "Spis dig gravid", som netop er udkommet på Gads Forlag, beskriver den erfarne speciallæge sammen med diætisten Charlotte Hartvig, hvordan en meget sukker- og kulhydratholdig kost kan resultere i alt for højt insulinindhold i blodet, og hvordan insulin i store mængder påvirker æggestokkenes funktion og nedsætter fertiliteten.
For 56 procent af de par, som kommer i Bjarne Stigsbys klinik, lykkes behandlingen, og de bliver forældre. Langt de fleste af disse par bliver gravide blot ved, at de får hjælp til at sænke deres insulinniveau - enten udelukkende gennem kostomlægninger og motion (38 procent) eller gennem en kombination af ændrede kostvaner og insulinsænkende medicin (31 procent).
Ifølge Bjarne Stigsby har hver 7. kvinde så højt et insulinniveau, at det er den direkte årsag til, at de har problemer med at blive gravide.
Og omkring 5-10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder lider af det Polycystisk Ovarie Syndrom (PCOS), som blandt andet betyder, at de har meget uregelmæssige eller slet ingen menstruationer. Kvinder med PCOS har en arvelig tendens til netop for meget insulin i blodet.
"Mange forbinder insulin med sukkersyge. Men insulin er et naturligt hormon, som regulerer blodsukkeret ved at fjerne det overskydende sukker fra blodet. Jo mere sukker du spiser, des mere insulin skal din krop bruge og producere for at fjerne sukkeret fra blodet, og des højere bliver dit insulinniveau. Hvis insulinen bliver for høj, bliver dine chancer for at blive gravid lavere", forklarer Bjarne Stigsby.
Ud over at forbedre chancen for at blive gravid vil et lavere insulinniveau også være med til at mindske risikoen for abort, svangerskabsforgiftning, graviditetsbetinget sukkersyge og andre graviditetskomplikationer.
For at nedbringe insulinniveauet skal man ifølge gynækologen og diætisten spise masser af kød, fisk, fjerkræ, æg, mandler, nødder og grønne grøntsager. Du bør samtidig undgå sukker, hvidt brød, ris, pasta, havre, hvede, rodfrugter, kartofler og cornflakes.
Kilde: Politiken
28-05-2009

|