Medfødt høretab hos nyfødte findes tidligere Færre nyfødte end forventet får stillet diagnosen medfødt høretab. Til gengæld får de nu stillet diagnosen på et tidligere tidspunkt.
4100
Der fødes årligt cirka 65.000 børn i Danmark, hvoraf cirka 250 kan forventes at have et medfødt behandlingskrævende høretab. Hidtil er høretabet hos en stor del af disse børn først blevet konstateret omkring 1½-års alderen, selvom der har været udført screening af såkaldte risikobørn.
Den neonatale hørescreeningsindsats blev på forsøgsbasis sat igang 1. september 2004 for at kunne diagnosticere et medfødt høretab hos børn så tidligt som muligt.
Evalueringen af hørescreeningsindsatsen viser, at 78 procent af landets 64.688 nyfødte i perioden 1. september 2005 til 31. august 2006 blev hørescreenet. Af disse fik 107 (svarende til 0,17 procent) stillet diagnosen medfødt høretab. Det tal er noget lavere end de forventede 250 tilfælde pr. år, som fremsættes i retningslinjerne for den neonatale hørescreeningsindsats.
Det er i flere undersøgelser vist, at behandling af høretab skal være iværksat senest, når barnet er ½ år gammelt, for at det kan opnå en optimal sprog- og taleudvikling samt social tilpasning. Da der kan gå op til 3 måneder med kontrolmålinger og optimal tilpasning af hørehjælpemidler, bør børn med medfødt høretab altså være endeligt diagnosticerede, inden de er 3 måneder gamle.
Evalueringen viser, at andelen af tilfælde, hvor diagnosen stilles senest 3e måneder efter fødslen er steget fra 15 procent i 2000 til 69 procent i 2005. Den markante stigning i den tidlige diagnosticering viser, at indsatsen nytter.
Derfor er konklusionen på evalueringen, at den neonatale hørescreeningsindsats bør gøres permanent, og at udviklingen i antal børn med medfødt høretab bør følges fremover.