Legehuse kan være livsfarlige Mange danske legehuse kan være livsfarlige. Børn kan får hovedet i klemme og blive kvalt.
4213
Det kan være livsfarligt for børn at lege i de danske haver. Årsagen er legehuse, der er konstrueret forkert.
Det vurderer legepladsinspektør Gert Olsen, som er formand for Dansk Standards arbejdsudvalg, der har været med til at udarbejde de danske standarder for legepladssikkerhed.
"Både på legepladser i al almindelighed og i private haver er der legehuse, der er dødsfælder. Jeg har set to legehuse i denne uge, hvor børn kunne få hovedet i klemme og blive kvalt", siger Gert Olsen.
Han oplyser, at en af de seneste dødsulykker fandt sted i et hjemmelavet legehus: "Der var hul mellem væggen og taget, og barnet blev kvalt, fordi hovedet sad fast".
Ifølge Statens Institut for Folkesundheds rapport Børneulykker i Danmark fra 2006 blev flere børn indlagt på sygehuset efter at være kommet til skade i legehuse end ved eksempelvis at hoppe på trampolin eller køre på kælk.
De fleste alvorlige ulykker ser dog stadig på cykler og i biler. Rulleskøjter, gynger og klaterestativer ligger også højere på listen.
Regler for et sikkert legehus
Der er ingen lovkrav til private legehuse, men det er en god idé at tjekke de europæiske standarder, der gælder for offentlige legepladser, før man køber eller bygger et legehus til børnene:
• Åbninger (eksempelvis vinduer eller mellemrum mellem væg og tag) skal være under 8,9 cm eller over 23 cm.
• Bevægelige åbninger i døre og vinduer må ikke være mindre end 12 mm.
• Taget må ikke have åbninger eller spalter, hvor anoraksnore kan sidde fast.
• Der skal være mindst 2 udgange i legehuset på mindst 50 cm, hvis der opstår brand.