Giv dit barn den bedste start Her får du en række gode råd til, hvad du skal huske, og hvad du bør undgå, når du er gravid eller tænker på at blive det.
7047
Der er mange ting, du kan gøre for at give dit barn den bedste start. Her får du en række gode råd til, hvad du skal huske, og hvad du bør undgå, når du er gravid eller tænker på at blive det.
Sig nej tak til alkohol
Alkohol kan skade barnet, lige fra graviditetens start. Derfor bør du undgå alkohol, hvis du planlægger graviditet. Det kan nemlig være svært at kende det nøjagtige tidspunkt for undfangelsen.
I første del af graviditeten foregår dannelsen af de forskellige organer, som kan påvirkes af alkohol. Hjernen og nervesystemet er specielt følsom for alkohols påvirkninger. Derfor er det vigtigt at beskytte fosteret mod alkohol, også i den tidlige del af graviditeten.
Hvis en gravid drikker alkohol, får barnet samme alkoholkoncentration i blodet som moderen. Alkoholen optages i kvindens blod og passerer gennem moderkagen til barnet. Alkohol er skadelig for barnets udvikling gennem hele graviditeten.
Man kender ikke grænsen for, hvor lidt moderen kan drikke og samtidig være sikker på, at barnet ikke tager skade. Derfor anbefales det helt at undgå alkohol.
Undgå rygning
Rygning påvirker ægløsningen, og noget tyder på, at også mandens sædkvalitet forringes af tobaksrygning. Rygning er skadelig for barnets vækst. Det er derfor bedst at holde op med at ryge, allerede når graviditeten planlægges.
Det er sundest for barnet, hvis du holder op med at ryge uden at bruge nikotintyggegummi eller -plaster. Men hvis det er vanskeligt uden disse, bør du tale med din læge eller jordemoder om det.
Rygestop øger muligheden for at blive gravid. Kunstig befrugtning lykkes oftere for kvinder, der ikke ryger sammenlignet med kvinder, der ryger.
Barnets vækst påvirkes, hvis du ryger eller udsættes for passiv rygning. De skadelige stoffer i tobaksrøg medfører risiko for for tidlig fødsel og lavere fødselsvægt - i sjældnere tilfælde kan barnet dø. Risikoen er størst, hvis du selv ryger.
Passiv rygning forøger også risikoen. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at gravide ikke udsættes for passiv rygning, hverken hjemme eller på arbejdspladsen.
Motion gør din krop parat
God kondition samt stærke muskler, knogler og led giver gode forudsætninger for en sund graviditet. Sørg for at få 30 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen. De 30 minutter kan indeholde både konditions- og styrketræning.
Har du været meget fysisk aktiv inden graviditeten, kan du fortsætte med de samme aktiviteter på et let nedsat niveau. Har du ikke været så aktiv før graviditeten, er det godt, hvis du begynder at motionere på et moderat niveau.
Du kan cykle, svømme og dyrke vandgymnastik gennem hele graviditeten. Det er samtidig aktiviteter, der er særlig velegnede i slutningen af graviditeten og for kvinder med ryg- eller bækkenproblemer.
Pas på med tunge løft, der belaster bækkenbunden og ryggen. Vær også forsigtig med aktiviteter, hvor der er stor risiko for hårde stød på maven eller voldsomme fald. Undgå dykning, da trykforandringen under vandet kan skade barnet.
Indtag sund kost
Dit barn har brug for ilt, energi, vitaminer og mineraler. Den næring, du indtager, går først og fremmest til barnet. Hvis du ikke spiser tilstrækkeligt af de nærende stoffer, vil kroppen tage af de reserver, som din krop gemmer på.
Barnet vokser og lever i din livmoder - fra undfangelsen og til fødslen. Næringsstoffer og ilt samt eventuelle skadelige stoffer kommer til barnet fra dit blod gennem moderkagen og til navlestrengen.
Barnets blod passerer gennem navlestrengen til moderkagen. Dit og barnets blod udveksler nærings- og affaldsstoffer via en tynd hinde i moderkagen, men I deler ikke blod. Barnet får ny næring fra dig og afleverer affaldsstoffer tilbage til dig.
Få mange flere gode råd til, hvordan du giver dit barn den bedste start på livet på www.denbedstestart.dk