Røde hunde Røde hunde er ligesom mæslinger og skoldkopper en virussygdom, men den er ikke lige så smitsom.
6928
Røde hunde er ligesom mæslinger og skoldkopper en virussygdom, men den er ikke lige så smitsom.
Mange får først røde hunde som stort barn eller som ung. Mellem 10-20 procent af alle i alderen 20-25 år har ikke haft sygdommen, og nogle får endda røde hunde i så mild en form, at de slet ikke opdager det.
I dag får meget få røde hunde, da langt de fleste børn bliver vaccineret med den såkaldte paraplyvaccine. Større eller mindre epidemier optræder i Danmark med 3-4 års mellemrum.
Smitteveje
Røde hunde er en luftbåren sygdom, hvilket vil sige, at den overføres fra person til person gennem luften. Sygdommen når på den måde frem til mund, hals og næse, hvorfra den spreder sig til resten af kroppen.
Symptomer
Inkubationstiden (den tid der går fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud) er temmelig lang, nemlig mellem 2 og 3 uger. Tegn på sygdommen er let snue samt ømme og hævede lymfeknuder i nakken.
Når sygdommen bryder ud, viser udslættet sig som blegrøde eller let brunlige pletter. Disse pletter er ikke så store på arme og ben, men i ansigtet og på kroppen kan pletterne "vokse" sammen. Udslættet begynder typisk omkring ørerne og breder sig hurtigt over resten af kroppen. Det forsvinder typisk igen i løbet af 2-3 dage.
Behandling
Røde hunde kræver ingen særlig behandling, men det er normalt, at man ligger i sengen de ca. 2-3 dage, udslættet varer. Man skal være opmærksom på, at røde hunde ligesom flere af de andre børnesygdomme kan smitte allerede i inkubationstiden.
Man regner smitteperioden fra en uge før til en uge efter udslættet, men risikoen for at smitte andre er dog størst, når udslættet er på sit højeste.
Man kan kun få røde hunde én gang i sit liv, fordi kroppen bliver immun overfor sydommen, når den først har været smittet.
Risiko
Gravide kvinder bør undgå kontakt med personer med røde hunde, og det er generelt en fordel for piger at have haft sygdommen, inden de kommer i puberteten. Får kvinder sygdommen under en graviditet, er der en risiko for fosterskade.
Hvis gravide kvinder får røde hunde i den første tredjedel af svangerskabet, anbefales som regel abort. Det er dog relativt sjældent, at gravide bliver smittet med røde hunde, da langt de fleste unge idag bliver vaccineret mod sygdommen.
Vaccination
I dag tilbydes alle børn en paraplyvaccine, når barnet er enten 15 måneder eller 12 år gammelt. Det er umuligt at vide med 100% sikkerhed, om man har haft sygdommen, da mange slet ikke opdager, at de er smittet.
Kvinder der vaccineres mod røde hunde må ikke blive gravide de efterfølgende 3 måneder. Er man i tvivl om, om man har haft sygdommen, kan man få foretaget en undersøgelse af blodet.
Følgesygdomme
Røde hunde giver sjældent følgesygdomme, og børn kan vende tilbage til deres institution, så snart de er raske.