Foranliggende moderkage (placenta prævia) Har man foranliggende moderkage, dækker moderkagen helt eller delvist livmoderåbningen.
22525
Skrevet af Katja Hansson
Der kan være flere forskellige komplikationer under en graviditet. En af dem er foranliggende moderkage med den latinske betegnelse placenta prævia.
Hvis man får stillet diagnosen foranliggende moderkage, betyder det, at moderkagen helt eller delvist dækker livmoderåbningen. Af forskellige årsager har moderkagen sat sig fast i den nederste del af livmoderen.
Typiske årsager kan være, at det befrugtede æg har været lang tid om at sætte sig fast på livmodervæggen og derfor har sat sig fast langt nede i livmoderen.
Andre årsager til foranliggende moderkage kan være, at man tidligere har fået foretaget kejsersnit, at man har født flere gange før, at man har en høj alder, at man har en unormalt stor moderkage, at man venter mere end et barn eller tidligere har haft denne tilstand. Undersøgelser viser desuden, at rygning også kan være en medvirkende faktor.
Foranliggende moderkage bliver opdaget ved ultralydsscanning. Ved ultralydsscanningen, man får tilbudt omkring uge 19, kan man se, hvor moderkagen er lokaliseret. Får man konstateret foranliggende moderkage, vil denne i de fleste tilfælde vokse væk fra livmoderåbningen i takt med, at livmoderen vokser, men ca. 1% med denne tilstand er vedvarende.
Hvis moderkagen ikke vokser med op, og man stadig har foranliggende moderkage i slutningen af graviditeten, skal man have planlagt kejsersnit 2-3 uger før terminsdato. Da moderkagen dækker for fødselskanalen, kan man ikke føde normalt. Typisk vil barnet heller ikke kunne indtage den korrekte fødselsposition på grund af moderkagens placering.
Man kan ikke behandle tilstanden, og naturlig fødsel er livsfarligt, da barnet kan blive kvalt, og moderen kan forbløde.
Ikke alle gravide med foranliggende moderkage har symptomer. Hvis der er symptomer, er det i form af pludselig blødning uden smerter eller sammentrækninger fra livmoderen. Jo tættere du kommer på terminsdatoen, jo større risiko er der for blødning, da livmoderens nederste del udvider sig mere og mere og ikke støtter moderkagen optimalt.
Som regel vil der ikke optræde symptomer på foranliggende moderkage i de første 2 trimestre, og man kan leve på normal vis. Derimod skal man i 3. trimester være forsigtig med, hvad man foretager sig, da overanstrengelse kan give kraftig blødning uden varsel. Man skal absolut tage sine forholdsregler og tage tilstanden alvorligt.
Man bør ikke have samleje, og man må ikke løfte tunge genstande. Du bør så vidt muligt forholde dig i ro og undgå overanstrengelse. Lyt til din krops signaler og hvil dig regelmæssigt, hvis du oplever spændinger i maven eller sammentrækninger i livmoderen.
Det frarådes at tage på ferie/rejse, da man ikke må flyve, når man har foranliggende moderkage. Hvis man begynder at bløde ombord, kan det være farligt både for fosteret og moderen. Det frarådes ligeledes at køre lange ture i bil.
Man bør opholde sig i nærheden af et dansk hospital, da der kan være problemer med forsikringsdækning på udenlandske hospitaler. Så tager man på ferie alligevel, kan dette blive en ikke mindst farlig men også dyr fornøjelse.
Man skal kontakte hospitalet ved den mindste blødning og ringe 112 ved kraftig blødning. Hospitalet vil eventuelt indlægge dig eller foretage et akut kejsersnit, hvis blødningen ikke kan stoppes.