Fars barsel styrker familien Når far holder barsel, styrker det familielivet og forholdet til barnet på længere sigt.
8033
Kigger man på de seneste tal fra Danmarks Statistik, tog fædre i gennemsnit 26 dages orlov, mens mødre tog 276 dages barsel i 2009.
Tallene er baseret på de personer, der modtager barselsdagpenge, hvilket betyder, at mænd og kvinder på SU eller andreoverførselsindkomster ikke figurerer i statistikken.
Heller ikke mandlige ansatte i virksomheder, hvor man får fuld løn i barselsperioden, fremgår af statistikken.
Højtspecialiserede virksomheder som IBM og Novo Nordisk ligger højt på barselskvoten, og det samme gælder store dele af den offentlige sektor, som eksempelvis Københavns Kommune.
Udover arbejdspladsens indstilling til barsel og favorable ordninger er uddannelsesniveauet for den enkelte mand en vigtig markør for, om manden tager barsel.
"Det handler om arbejdspladsens opbakning, og på familievenlige virksomheder, der også vægter fastholdelse af dygtige medarbejdere, vil man ofte bakke stærkere op om fædres ønsker om barsel. Rigtig mange mænd fravælger derimod orlov, hvis de føler, det vil være mindre acceptabelt på arbejdspladsen", siger kønsforsker Steen Baagøe Nielsen fra Roskilde Universitet.
Flere fædre burde vælge at holde barsel. I hvert fald hvis de også er interesserede i et stabilt familieliv på længere sigt.
Svenske undersøgelser har vist, at risikoen for, at far og mor bliver skilt, inden barnet er fyldt 2 år, falder med 30 procent, hvis faderen tager barselsorlov.
Men manden bør også tage orlov af egoistiske årsager, påpeger mandeforsker og chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet:
"Moderne mænd synes, det er vigtigt at være med i børnenes udvikling. De vil ikke som den ældre generation sidde og ærgre sig over, at de ikke har en fortrolighed med deres børn. De ved, at det er vigtigt at være med, både når barnet tager det første skridt, når der er første skoledag, og når der skal købes sandaler".