Børn skal helst ammes fuldt ud de første 6 måneder af deres liv, siger anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Brystmælk er den sundeste ernæring for et nyfødt barn, og amning giver en række helbredsmæssige fordele for både mor og barn.
Derudover har tidligere forskning vist, at amning kan kædes sammen med højere intelligenskvotient hos børn, men man har aldrig set, at der skulle være forskel på, hvordan det påvirker henholdsvis drenge og piger.
Men nu har et forskerhold fra Telethon Institute for Child Health Research i Australien fundet ud af, at mens drenge, der er blevet ammet, klarer sig bedre i skolen, er der ingen forskel hos piger, der er blevet ammet og har fået modermælkserstatning.
Undersøgelsen viser, at drenge, der hovedsageligt havde fået brystmælk i mindst 6 måneder, klarede sig 9 procent bedre i matematik- og skriveprøver, 7 procent bedre i stavning og 6 procent bedre i læsning i forhold til drenge, som havde fået modermælkserstatning eller var blevet ammet i kortere perioder. Men hos piger var der altså ingen større forskel i resultaterne.
Ifølge forskerne kan årsagen være, at drenge er mere følsomme overfor stress og modgang i løbet af de kristiske perioder af hjernens udvikling. Drengene mangler således det østrogen-niveau, som beskytter piger i løbet af barndommen. Den østrogen kan drengene måske få ind med modermælken.
Forskerne medregnede faktorer som økonomisk status, moderens uddannelse og tidlig kognitiv stimulering af barnet. Men de tog ikke højde for forældrenes intelligens og faktorer, der kan påvirke amningens varighed - for eksempel barselsorlov.
Hvor længe ammede dit barn? Skriv en kommentar herunder.
Kilde: Jyllands-Posten
05-09-2011

|