Vuggedød Pludselige dødsfald blandt spædbørn med uforklarlig årsag. Vuggedød rammer oftest børn under 1 år.
14270
Et tilsyneladende raskt spædbarn lægges ned for at sove i sin seng eller barnevogn. Barnet dør pludselig og uventet uden noget forvarsel. I mange tilfælde finder forældrene først barnet en stykke tid efter, at døden er indtruffet.
En efterfølgende obduktion viser ingen tegn på sygdom eller skade på barnet. Barnet får diagnosen "vuggedød" eller SIDS (Sudden Infant Death Syndrome). Vuggedød rammer oftest børn under 1 år.
Vuggedød har altid eksisteret og er beskrevet allerede i Det Gamle Testamente i Bibelen. Men tidligere vidste man meget lidt om vuggedød, og kvinder blev ofte beskyldt for at have "ligget sit barn ihjel". Nu ved vi mere, men fortsat dør mere end en skoleklasse børn årligt af vuggedød.
I historisk tid var børnedødeligheden i Danmark høj, og vi havde ikke viden og ressourcer nok til at vide, hvorfor alle børnene døde. Der findes imidlertid historiske beskrivelser af børn, som døde fordi de blev "ligget ihjel". Dette er højst sandsynlig tilfælde af vuggedød (se eksempelvis 1. Kongebog 3,19 i Bibelen).
Vuggedød blev beskrevet som et selvstændigt syndrom i 1969, og den første definition blev vedtaget. Vuggedød er en eksklusionsdiagnose: "Et pludseligt og uventet spædbarnsdødsfald hvor sygehistorie og grundig obduktion ikke forklarer dødsårsagen" (Beckvith 1970).
I Norge oplevede man i 1980’erne en epidemi af vuggedød. Norge lå på det tidspunkt sammen med New Zealand i toppen på listen over den største hyppighed af vuggedød i verden. I 1989 døde således 142 børn i Norge med diagnosen vuggedød.
Siden 1990 faldt antallet, og det ser nu ud til at have stabiliseret sig. I 1994 var der 37 vuggedødsfald blandt børn under 1 år og 4 dødsfald mellem 1 og 2 år - ialt 41 børn.
Denne nedgang i antallet af vuggedødsfald kan delvis forklares ved, at forældre i 1980'erne blev anbefalet at lægge deres børn på maven, når de skulle sove. I 1990 fandt man ud af, at dette havde sammenhæng med det høje antal af vuggedødsfald, og derfor begyndte man af fraråde forældre at lægge deres børn på maven.
Vuggedød er en af de hyppigste dødsårsager blandt børn og udgør ca. 80% af børnedødsfald mellem 0-2 år. Ser man på aldersgruppen helt op til 14 år, er vuggedød den største enkelte årsag til dødsfald - større end både trafikulykker og kræft.
Man kender ikke årsagen til vuggedød, men der er klare sammenhænge mellem faren for vuggedød og enkelte risikofaktorer. Forskerne har en teori om, at disse børn kan have en forstyrrelse i styringen af vejrtrækningen og hjertefunktionen under søvn. Det er dog sandsynligt, at der er flere faktorer, der spiller ind.
Man ved følgende om vuggedød:
• De fleste babyer dør mens de sover og lider ikke før de dør.
• De bliver ikke kvalt af sengetøj eller opkast.
• Det sker oftest i løbet af 1. halvår men kan forekomme op til 2 års alderen.
• Det kan både ske når barnet ligger i sin egen seng eller sover i forældrenes seng.
• Det skyldes ikke en vaccine, som spædbarnet eventuelt har fået.
• Det kan både forekomme hvis moderen ammer, eller hvis barnet får modermælkserstatning.
• Det rammer oftere børn som sover på maven og i familier hvor der ryges, men også børn som aldrig har ligget på maven eller har været udsat for røg rammes.
• Det er ikke smitsomt, og der er ikke fundet klare beviser for arvelighed.
• Drenge rammes oftere end piger. De fleste er sunde, raske og velernærede børn.
• Det forekommer noget hyppigere i forkølelsessæsoner, og en del af børnene har snue eller hoste i forvejen.
• Det kunne ikke forudses, at barnet skulle dø - selv ikke ved en grundig lægeundersøgelse lige inden.
Det vigtigt at fastslå, at ingen har skylden, når et barn dør en vuggedød. Når et barn dør en vuggedød oplever forældre og søskende deres livs største chok med en efterfølgende alvorlig krise.
Tanker som "bare jeg havde kigget til barnet noget før" eller "måske barnet ville have levet, hvis jeg ikke havde lagt det uden for i barnevognen" kan komplicere sorgprocessen. Familien har det svært efter dødsfaldet og behøver alt den hjælp og støtte som kan etableres.
Gode nyheder
I Danmark er antallet af vuggedødsfald heldigvis faldet markant i de seneste år. I 1991 var der 116 tilfælde af vuggedød i Danmark, i 1996 var der 25 tilfælde, og i 2006 var antallet reduceret til blot 10 tilfælde.
Dette skyldes formentlig, at vi i Danmark er blevet bedre til at informere om korrekt sovestilling, samt opmærksomheden på passiv rygning og overophedning af barnet.