Ny dansk-australsk forskning har afdækket endnu et lille hjørne af gåden om vuggedød. Forskerne har fundet frem til, at vuggedød kan have noget at gøre med, hvor børnene sover.
"Vi kan se, at der er forskel på den måde, børnene dør på, når de sover i deres egen seng, og når de sover i samme seng som forældrene. Hvorfor ved vi ikke nu", siger læge og retsmediciner Lisbeth Lund Jensen fra Retsmedicinsk Universitet på Aarhus Universitet.
Forskningen er udført i samarbejde med University of Adelaide i Australien. Forskerne har undersøgt hjernevæv fra 282 danske og australske børn, der har lidt vuggedøden, som defineres som "pludselig uforklarlig død" i alderen 8-365 dage.
Det viste sig, at der er flere forandringer i hjernevævet hos de børn, der sov alene, end hos dem, der sov i forældrenes senge. Det er første gang, forskellen påvises.
"Vi ser en forskel på, hvor hurtigt børnene er døde, afhængigt af om de sover det ene eller det andet sted. Hos de børn, der sov alene, ser det ud til, at de enten tidligere har været udsat for iltmangel eller har haft en langstrakt dødsproces. Børn, der har sovet med deres forældre, kan være døde hurtigere, eventuelt af alvorlig iltmangel, som kunne skyldes, at noget har dækket for deres ansigt", siger Lisbeth Lund Jensen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der en lille øget risiko for vuggedød, når spædbørn sover i samme seng som forældrene. Men der er ingen anbefalinger om ikke at sove sammen med spædbørn herhjemme.
I 1990'erne viste forskning, at børn især led vuggedøden, når de lå på maven, og siden 1991 har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at spædbørn ligger på ryggen. Det har nedbragt vuggedøden fra 116 tilfælde i 1991 til 10 tilfælde i 2006.
Kilde: Politiken
26-01-2009

|