Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 NYT!  DIT BARN - GRATIS MAGASIN TIL DIG

Læs den nye udgave af magasinet DIT BARN - et GRATIS magasin til dig med alt om de skønne unger! Læs det gratis her
Børn i bilen Børn i bilen

Barnet skal have sin egen stol eller pude, der sammen med bilens seler kan sikre, at barnet sidder forsvarligt under kørslen.
 6866 

Helt bortset fra, at det i Danmark er forbudt at køre i bil med børn, der ikke er spændt ordentligt fast, så er en bøde på 200 kroner ingenting imod, hvad der kan ske, hvis uheldet er ude.

Alene i 1997 blev 10 børn dræbt og 247 børn kvæstet ved bilulykker. Ved et sammenstød kan centrifugalkraften få et 10 årigt barn til at "veje" 250 kg, så man kan tænke sig med hvilken kraft, barnets hoved kan blive kastet mod bilruden og som et projektil gå igennem.

Børn SKAL spændes fast i bilen!

Spørgsmålet er så, hvor barnet skal sidde, og hvordan det skal spændes fast. Hvis barnet placeres bagudvendt, er det 5 gange så sikkert, som hvis det sidder med front i kørselsretningen. Er chaufføren alene i bilen, skal barnet altså placeres på forsædet med ansigtet mod sædets ryg, så chaufføren kan kommunikere med barnet under kørslen.

Det duer bare ikke, hvis bilen har airbags. De er ikke konstrueret til børn og skydes ud med en kraft, der kan ramme barnet så hårdt, at det kan brække ryggen - uanset om det sidder bagudvendt eller fremadrettet på forsædet. Hvis en airbag tænkes lagt ned, og et barn på 10 kg anbringes ovenpå, vil barnet blive skudt 15 meter op i luften ved airbagens oppustning. Børn skal altså placeres på bagsædet, hvis der er airbag i bilen.

Hvor og hvordan skal barnet spændes fast?

Selv om det er bevist, at pladsen ved siden af chaufføren er den statistisk farligste i bilen, og man derfor skulle mene, at det ville være bedst altid at placere børn på bagsædet, er det ikke altid den optimale løsning, hvis en af forældrene kører alene med barnet og skal kunne kommunikere med det under kørslen.

Derfor må det være op til den forældre, der fører bilen, at placere barnet mest hensigtsmæssigt ud fra den enkeltes individuelle behov og vurdering i den givne situation. Er man 2 voksne i bilen, er det selvfølgelig bedst, at den ene sidder på bagsædet hos barnet, så den anden kan koncentrere sig 100% om trafikken.

Én ting er dog sikker: Barnet skal have sin egen stol eller pude, der sammen med bilens seler kan sikre, at barnet sidder forsvarligt under kørslen.

Stil krav til forhandleren

Der findes mange forskellige barnestole, combistole og selepuder på markedet. De koster fra 250 til 2.000 kroner, og her gælder det, at pris og kvalitet for det meste hænger sammen.

• Stoffet skal være slidstærkt, hvis man skal bruge stolen hver dag året rundt i mange år.

• Stolen skal til enhver tid passe til barnets vægt, og den skal være korrekt monteret.

• Køb aldrig et sikkerhedsprodukt uden at stille krav til den, du handler med.

Typegodkendelser

Uanset hvilket mærke man vælger, skal stolen være forsynet med en gældende typegodkendelse, for at forsikringen dækker, hvis uheldet skulle være ude. Det mærke, der for tiden er gældende, er rødt og hedder ECE 4403 (i daglig tale omtalt som 03-godkendelse). Derudover findes der 3 slags gule sikkerhedsmærkater, man skal se efter: En dansk (DS), en svensk (T) og en europæisk (E12). Sørg for at have en opdateret viden om gældende typegodkendelser, da de selvfølgelig fornys af og til. Hvis en typegodkendelse er forældet, dækker forsikringen ikke (f.eks. findes der stadig en del gamle 02-godkendte liftnet på markedet). Derfor er det en god idé altid at rådføre sig med eget forsikringsselskab, inden man investerer i autotilbehør.

Når du har købt

Læs brugsanvisningen grundigt og sørg for at montere barnesædet "efter bogen", hvis du vil være sikker på, at det skal virke efter hensigten.

Når barnet er anbragt i stolen, skal selen justeres, alt efter hvor meget tøj barnet har på. Husk det især ved overgangen fra sommertøj til vintertøj eller omvendt.

Stort udvalg

Anordningerne til fastspændelse af børn i bilen kan deles op i flere kategorier efter barnets alder og vægt: Boxette og liftnet, babyautostol, autostol, combistol og selepude. Her er en gennemgang af begreberne og en forklaring på, hvad der gemmer sig bag dem:

Boxette

Lille kraftig bærelift af dobbeltsidet plast, der har gastryk imellem siderne og integreret sikkerhedssele indeni liften. Måler 56 cm i længdens indre mål. Kan monteres på både trepunktssele og hoftesele. Pris ca. 500 kroner – leje ca. 60 kroner pr. måned.

Liftnet

Nyfødte skal ligge på bagsædet i en boxette eller i deres bærelift. Liften skal sikres med en bøjle med et net på. Liftnet bruges, så længe man bruger barnevognsliften som transportløsning. Et liftnet koster ca. 900 kroner, men kan lejes for ca. 150 kroner for et par måneder.

Babyautostol

En bagudvendt transportabel barnestol med trepunktssele, der sammen med bilens sele sikrer babyen på bedste måde. Bruges af babyer op til 9 måneder (vejledende fra 0 til 13 kg) og har et håndtag, så den er nem at transportere babyen i. Koster 250 til 1200 kroner, men kan lejes i et halvt år for ca. 100 kroner.

Autostol

For børn fra 9 måneder og op til de vejer ca. 18 kg. Man har her muligheden for både bagudvendte og fremadvendte autostole. Se dig godt for og undersøg markedet, inden du beslutter dig. Husk på, at du selv skal bruge stolen, når du sætter dit barn i den hver dag. Derfor er det vigtigt, at du finder en model, du føler dig tryg ved, og som du har let ved at betjene. Autostole fås for mellem 500 og 2.000 kroner. Det er en god investering, hvor pengene er givet sikkert ud. Kan også lejes. Det kan dog ikke betale sig, hvis man skal bruge den i årevis, men er en god løsning, hvis f.eks. bedsteforældrene skal transportere barnet i en kortere periode.

Combistol

For de lidt større børn fra ca. 15-36 kg. De har kraftige håndtag på siderne, der beskytter børnenes svage hofter. De kan have en ryg med ører til sovestøtte, og nogle af dem har indstillelig højde i ryggen. Fordelen ved combistolene er, at man kan påmontere eller afmontere rygstøtte efter behov. Koster mellem 300 og 1.500 kroner.

Selepude

En simpel løsning for at få et godt og sikkert siddegrundlag og lidt højde, så barnet får lidt bedre udsyn. Har også kraftige håndtag, der beskytter barnets hofter og holder selen ind til barnets krop. Pris mellem 150 og 300 kroner.

31-10-1999

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Indkøbsguide: Autotilbehør

Advarsel: Pas på denne farlige hagesmæk

Nordens største babyshop

Denne autostol er klart den bedste

Populær barnestol dumper i test

Livsfarlig autostol dumper i test

Dødsfald sætter fokus på brug af barnesele

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

autostole

sikkerhed

Læs meget mere om kost og ernæring, udvikling og babys ve og vel:

Baby









På BabyFree.dk kan du få en lang række gratis ting til dig og dit barn.

 BabyFree.dk





Læs den nyeste udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig, med alt om den positive graviditet og fødsel.

 Gravida





Læs den nyeste udgave af magasinet MIN BABY - et GRATIS magasin til dig, med alt om det bedste vi har!

 Min Baby





Marylou Studio er et innovativt studie, hvor kvalitet, nytænkning og god tid er i højsædet. Jeg er portrætfotograf og har specialiseret mig inden for baby-, børne- og familieportrætter.

 Marylou Studio






GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.



© 1999-2020

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Babyfree.dk | Facebook