Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Private fertilitetsklinikkers tal vildleder Private fertilitetsklinikkers tal vildleder

En række danske fertilitetsklinikker vildleder kunderne med de tal, de lægger ud på deres hjemmesider, fordi de beregner succesrater med vidt forskellige metoder.
 5227 

En række danske fertilitetsklinikker vildleder kunderne med de tal, de lægger ud på deres hjemmesider.

Mens flere privatklinikker offentliggør succesrater på 39-42 procent gravide efter reagensglasbefrugtning, angiver de offentlige klinikker generelt tal på 20-23 procent.

Forskellene skyldes, at klinikkerne regner tallene ud på forskellig måde. Om der reelt er forskel på behandlingsresultaterne på de 8 offentlige og 12 private fertilitetsklinikker, er umuligt at afgøre ud fra de offentliggjorte tal.

"Vi bør have en højere moral omkring den måde, vi præsenterer vores tal på", siger Karin Erb, der står for Dansk Fertilitetsselskabs årlige indsamling af data fra de 20 danske klinikker.

De tal, som klinikkerne indberetter til selskabet, er standardiserede. Tallene er ikke offentlige, men Karin Erb kan se, at forskellene på resultaterne landet over i virkeligheden er meget små.

Alligevel er der store variationer i de succesrater, som kunderne præsenteres for, når de søger oplysninger på fertilitetsklinikkernes hjemmesider, men det skyldes udelukkende forskelle i beregningsmetoderne.

Nogle går ud fra antallet af behandlinger, der begynder med hormonstimulation, udtagning af æg og befrugtning i reagensglasset. Den beregningsmetode giver en relativt lav succesrate. Andre fertilitetsklinikker begynder først beregningen på det tidspunkt, hvor det befrugtede æg bliver lagt tilbage i kvindens livmoder. Det betyder, at succesraten kommer til at se mindst 5 procent større ud.

Der er også forskel på, hvornår man siger, at kvinden er gravid. Nogle klinikker betragter det som en succes, så snart der er opnået en positiv graviditetstest, mens andre klinikker også oplyser, hvor mange kvinder der stadig har et levende foster, når de ultralydscannes i 8. uge.

Karin Erb er afdelingsbiolog ved Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital. Den offentlige klinik kan på sin hjemmeside oplyse, at 20,6 procent af de påbegyndte IVF-behandlinger resulterer i et levende foster i 8. graviditetsuge.

Karin Erb er også medejer af den private Odense IVF Klinik, hvor man på hjemmesiden kan læse, at graviditetschancen pr. ægoplægning er hele 34 procent. Tidligere har klinikkens hjemmeside også vist chancen pr. påbegyndt cyklus, men den oplysning har Karin Erb måttet fjerne.

"Det var alt for ærligt. De så ud som om, at vi lå 15 procent under alle andre privatklinikker, og så kunne vi jo ikke konkurrere. Så jeg måtte bøje mig for mine to medejere og fjerne tallet", fortæller Karin Erb.

Privatpraktiserende fertilitetslæge Peter Lundström præsenterer nogle af Danmarks højeste succesrater på hjemmesiden for Fertilitetsklinikken IVF i Ballerup. Her er der 39 procents chance for graviditet efter almindelig kunstig befrugtning og 42 procents chance efter mikroinsemination. Tallene gælder ifølge Peter Lundström for "normale" ukomplicerede behandlinger på kvinder under 40 år.

"Det folk er interesserede i er, hvad er vores chance for at blive gravid, når vi er normale. I årsrapporten offentliggør vi tallene på en anden måde. Vi har drøftet i fertilitetsselskabet om de tal, vi lægger ud på hjemmesiderne, burde standardiseres, og det kommer vel også, men det skal vi jo være enige om. Jeg laver ikke om på min måde at offentliggøre tingene på, før alle gør det", siger Peter Lundström.

Formanden for Dansk Fertilitetsselskab, Anders Nyboe Andersen, erkender, at informationerne på internettet kan være vanskelige at overskue for de barnløse. Han vil foreslå, at man fra selskabets side anbefaler, at klinikkerne bruger de samme tal over for forbrugerne, som de indberetter til statistikken.

Det ærligste mål for succesraten på en fertilitetsklinik, mener Anders Nyboe Andersen, er den såkaldte "baby take home-rate", dvs. antallet af påbegyndte behandlinger, der resulterer i børn. Målet benyttes dog ikke i Fertilitetsselskabets primære statistikker, fordi der altid er 9 måneders forsinkelse og en del opfølgning, før man kan sige, hvor mange børn der er født. I stedet benytter Fertilitetsselskabet det næstbedste mål nemlig antallet af kvinder, der er gravide med et eller flere levende fostre i 8. uge - pr. påbegyndt behandlingscyklus.

Også Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse mener, at de tal der præsenteres for de barnløse bør ensrettes, så man kan sammenligne fra klinik til klinik. De barnløse, der søger informationer på internettet har ingen forudsætninger for at se forskel på de forskellige beregningsmetoder, mener foreningens landsformand Tomas Therkildsen.

Kilde: Dagens Medicin

20-09-2002

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Indkøbsguide: Fertilitetsklinikker

Hjælper ønskebørn til verden

Fertilitetsturister er vilde med Danmark

Rekordhøjt antal reagensglasbørn i Danmark

Færre ønsker hjælp til at få børn

Fakta om ægdonation

Kvinder i kø til ægdonation

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

fertilitetsklinikker


Få dit barns navn indgraveret i sutten. 3 Navnesutter koster fra 65 kr. Klik ind på navnesutten.dk og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutten.

 Navnesutten

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn

På Babysutten.dk hjælper vi dig med at finde en personlig gave. En gave der er en glæde at give og en glæde at modtage. Kom ind og se vores store udvalg af sutter med navn, sengetøj med navn og mange andre personlige babyting.

 Babysutten.dk

Læs den nyeste udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig, med alt om den positive graviditet og fødsel.

 Gravida


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2020

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Babyfree.dk | Facebook