Sæddonorers anonymitet sat under pres Efter svære overvejelser anbefaler et flertal i Det Etiske Råd nu at gøre det muligt at ophæve sæddonorers anonymitet.
3444
Et dansk barn, som er kommet til verden ved sæddonation, skal have mulighed for at opsøge sin biologiske far. Sådan lyder én af de kontroversielle anbefalinger i en ny rapport fra Det Etiske Råd.
Efter gældende lovgivning skal sæddonorens identitet holdes skjult for det modtagende par og barnet. Men efter mange måneders diskusssion og svære overvejelser er et flertal af rådets 16 medlemmer parat til at slække på sæddonorens krav om anonymitet af hensyn til barnets ret til at kende sin identitet.
"Vi har et samfund med åbenhed i forvaltningen, som også skal gælde for donorbørn. Det kan ikke være statens opgave at bidrage til, at informationer om deres genetiske ophav bliver holdt skjult. Hvad det i øvrigt betyder for forældrene og donorene er ligegyldigt. Det her drejer sig først og fremmest om barnets tarv", siger etnolog Karen Schousboe, som er medlem af Det Etiske Råd.
Men blandt de danske sædbanker er der frygt for, om donorerne overhovedet vil medvirke, hvis anbefalingen føres ud i livet.
Ole Schou, direktør i Cryos International Sperm Bank i Århus, mener, det er "en ualmindelig dårlig idé" at ophæve anonymiteten. Han er overbevist om, at det nuværende donorkorps i givet fald vil falde fra hinanden.
Der er i øjeblikket cirka 800 aktive sæddonorer i Danmark. De fleste er studerende, der vil tjene ekstra ved siden af SU'en. Ole Schou mener, at mange vil finde en anden måde at tjene penge på, hvis anonymiteten ophæves, fordi de ikke kan være sikre på at undgå forpligtende samvær med donorbørnene.
Han henviser til erfaringerne fra Sverige, som ophævede sæddonorers anonymitet i 1985, hvilket har medført årelange køer ved inseminationsklinikkerne.
"Det giver risiko for et gråt sædmarked samtidig med, at fertilitetsturismen øges", siger Ole Schou.
Han peger på, at omkring 100 svenske kvinder årligt er blevet hjulpet til graviditet på en dansk fertilitetsklinik, siden anonymiteten blev ophævet i Sverige, fordi de barnløse forældre foretrækker en anonym donor.