Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 NYT!  LÆS DET NYE "DIT BARN" GRATIS

Læs den nye udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig med alt om de skønne unger. Læs det gratis her
10 gode råd til fødselshjælperen 10 gode råd til fødselshjælperen

Her er 10 tips til, hvordan du kan støtte din partner under fødslen.
 6978 

Hvis du ikke er nervøs for veerne og selve fødslen, så har du enten ikke hørt efter, eller også nægter du at se kendsgerningerne i øjnene. Du kan dog være sikker på, at hvor svært det end måtte være at se på, at din partner har mange smerter, så synes de fleste fædre, at deres barns fødsel er en af livets stærkeste oplevelser og det allestørste øjeblik i deres liv.

Det hjælper selvfølgelig at få at vide bagefter, at man har været en hjælp for sin partner og ikke det modsatte. Her er 10 tips til, hvordan du bedst kan støtte din partner under fødslen.

1. Stil spørgsmål

Læger og sygeplejersker forklarer ikke altid, hvad de foretager sig og hvorfor. Det er rart at få at vide undervejs, om det er normal procedure, eller om der er noget specielt, der ligger til grund for deres handlinger. Så spørg, hvis der er noget, du ikke er forberedt på.

Din partner vil også gerne vide besked, men hun har nok at gøre med at hvile ud mellem veerne, og hun bruger ikke unødige kræfter på konversation med læger og sygeplejersker. Derfor må du følge med for hende.

Sørg også for at bede om de ting, I på forhånd havde forventet, men som ikke kommer af sig selv. Jordemoderen kan måske godt glemme at tilbyde jer ting, hun ikke synes er nødvendige i situationen, men som I måske synes er vigtige for jer. Du må selv åbne munden og spørge.

2. Husk også at pakke lidt til dig selv

Den vordende mor er selvfølgelig hovedpersonen, og man har tendens til at fokusere på hendes behov før, under og efter fødslen. Hendes toiletsager er garanteret pakket og parat længe inden forventet fødsel, men hvad med dine egne? Du kommer formentlig til at tilbringe en nat på hospitalet - enten som hjælper, eller du får tilbud om at overnatte på hospitalet den første nat efter fødslen.

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du medbringer nogle behagelige sko. Måske skal I gå sammen op og ned ad gangene i timevis for at sætte skub i tingene, og under fødslen kan du risikere at komme til at stå op ved siden af sengen - måske i mange timer.

Tag også en ren skjorte/trøje/t-shirt med. Husk også, at selvom fødende kvinder er nødt til at glemme alt om blufærdighed, er det ikke nødvendigvis tilfældet med faderen - så tag et par badebukser med, hvis din kone gerne vil have et brusebad, mens hun har veer, og du skal med og hjælpe.

Det er også en god idé at tage noget frugt og brød med til dig selv. Der bliver som regel ikke serveret for sultne fædre i fødestuerne.

3. Orienter dig om forløbet

Sørg for på forhånd at være orienteret om, hvad der skal foregå under fødslen. Mange fædre påstår, at de ikke har noget at bruge fødselsforberedelseskurserne til. De har ingen glæde af at lære vejrtrækningsteknikker, så de er ikke specielt interesserede i at gå med. De fleste gør det dog alligevel for partnerens skyld, og bagefter siger de samstemmende, at det alligevel var godt de deltog, da de fik lært, hvad udvidelsesfase og fødsel indebærer lige fra start til slut.

Midt under veerne er det ikke lige det rigtige tidspunkt at bladre rundt i bøger om, hvad man skal forvente under fødslen, så sørg for, at du har lært lektien på forhånd. Gå med til fødselsforberedelserne med antennerne ude og sug til dig. Du får her en solid uvurderlig indsigt i, hvad det basalt drejer sig om samtidig med, at du kan få en fornemmelse af, hvordan de andre fædre planlægger at tackle situationen.

4. Vær fleksibel

Uanset hvor meget din partner har forberedt sig, kan det godt være, at de teknikker hun har øvet sig på ikke duer for hende, når det kommer til stykket. Din opgave som hjælper er at finde ud af, hvad der virker for din partner og være forberedt på at droppe det, der ikke er sagen.

Sørg for i god tid før fødslen at tage jer tid til at snakke igennem, hvad din partner forventer af dig under fødslen, og hvad hun foretrækker, der skal ske i givne situationer. Senere kan du bedre tage initiativer, når du på forhånd ved, hvad hendes ønsker er.

Gør hvad jordemoderen beder dig om og vær lydhør overfor din partners ønsker, selvom det måske er det modsatte af, hvad hun på forhånd troede, hun ville have dig til at gøre.

5. Find en god afledningsmanøvre

Det at føde er et langt og hårdt stykke arbejde. På et eller andet tidspunkt under unvidelsesfasen kan du og din partner måske opdage et eller andet - måske et vejrtrækningsmønster, en plet på loftet, en lille bamse medbragt hjemmefra - et eller andet hun kan fokusere på under veerne. Dit job består i at hjælpe din partner med at finde denne afledningsmanøvre og så få hende til at fokusere på den, hver gang hun begynder at synes, at hun ikke kan klare det.

I kan finde på jeres helt egen form for afledningsmanøvre - f.eks. kan du klemme hendes fod så hårdt, at det gør ondt, så hun kan fokusere på smerten i foden, når veerne bliver for slemme. Hvad som helst, der kan få hende til at tænke på noget andet. Andre kvinder foretrækker at forberede sig på fødslen ved at lære at arbejde med smerten ved at benytte sig af afslapningsteknikker.

6. Prøv at opføre dig som et en-mands supportteam

Selv om der vil være masser af erfarne mennesker omkring jer, som I kan få hjælp af, vil du helt sikkert blive din partners nærmeste og mest uundværlige hjælper.

Hvordan kan du sørge for, at hun har det bedst muligt hele tiden? Det kan du ved at gøre alt, hvad hun beder dig om, lige fra at fare ned i kiosken, hvis hun trænger til en sodavandsis, til at sørge for, at hun får noget at drikke, eller få fat i læge eller jordemoder, hvis hun har noget at spørge om.

Vær opmærksom på hendes psykiske og fysiske tilstand, så du bedst kan støtte hende under veerne og opmuntre hende imellem.

7. Kend dine egne grænser

Der sker en masse i fødestuen. Gør dig klart, hvad du er villig til at gøre i forløbet, og hvad du foretrækker at overlade til de professionelle. De kan være ting som at klippe navlestrengen over, eller tage imod barnet i fødselsøjeblikket.

8. Vær forberedt på, at du må overtage situationen

Der er kun dig og din partner der ved, hvad I begge ønsker, men hun er måske ikke i stand til at tage de sværere beslutninger. Vær klar til at træde til med beslutningsdygtighed, hvis situationen kræver det.

9. Forbered dig på lang ventetid

Uanset hvad du har hørt, så har de fleste kvinder veer i timevis, endog før de tager på hospitalet. Der er nemlig masser af kvinder, der finder det rarest at tilbringe den indledende fase derhjemme i vante omgivelser.

Desuden kan det tage rigtigt mange timer, før veerne er regelmæssige om med korte mellemrum, som de skal være, før de fleste fødselssteder accepterer at indlægge jer.

Desuden er der mange flere ting, man kan foretage sig derhjemme for at aflede opmærksomheden fra veerne, end der er på fødestedet.

10. Vær der

Dette er et af de tilfælde, hvor det at du bare er tilstede er det allervigtigste af alt. Selv hvis du foretrækker (eller er nødt til) at overlade det meste af det praktiske til de professionelle, vil det gøre en forskel, at du er der.

Nogle vordende fædre siger, at de er bange for, at de ikke kan klare opgaven, men at springe udvidelsesfasen og fødslen over er ikke en valgmulighed i dag. Hvis du har sat dig i "forældretoget", er første station fødestuen. Og det er det hele værd.

Du vil føle dig mere involveret i dit barn fra starten, og det er under alle omstændigheder en ære at overvære det under, det altid er, at et barn bliver født. Snyd ikke dig selv (eller din partner) for den oplevelse.

Husk på, at der er ting, du har set, hørt og lagt mærke til under forløbet, som hun kan være for omtåget til at få med. Hendes eneste chance for at få hele processen med er ved at få opfrisket hukommelsen, ved at I bagefter kan snakke om forløbet.

Held og lykke!

31-05-2000

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Derfor sover far fra barnets gråd

Så lidt barsel holder danske fædre

Kan mænd snart føde?

Verdens ældste far?

Kan far passe barnet?

Mænd snydes for barsel

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

fødselshjælper

fædre

Læs meget mere om faderrollen, sex og samliv, barsel og andre relevante artikler om og for fædre:

Far









Læs den nyeste udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig, med alt om den positive graviditet og fødsel.

 Gravida





Læs den nyeste udgave af magasinet MIN BABY - et GRATIS magasin til dig, med alt om det bedste vi har!

 Min Baby





Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center





Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau






GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.



© 1999-2025

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook