Hvert 10. småbarn har psykiske forstyrrelser Mange små børn døjer så meget med at være til, at deres udvikling og trivsel er i fare, viser banebrydende dansk forskning.
3759
Omkring hvert 10. danske barn på halvandet år døjer i så høj grad med at være til, at børnene har en psykisk forstyrrelse. Det viser den første undersøgelse af sin art i verden foretaget på Amtssygehuset i Glostrup blandt 308 børn.
"Børnene har meget tydelige vanskeligheder, der påvirker deres liv og udvikling. De skal derfor hjælpes meget tidligere, end de bliver i dag, så vi kan forebygge vedvarende psykiske vanskeligheder hos dem", siger projektleder, overlæge Anne Mette Skovgaard fra børnepsykiatrisk afdeling på Amtssygehuset i Glostrup.
"Mange af børnene vil komme sig over vanskelighederne. De er umulige og overfølsomme små børn, der er enormt svære at have med at gøre, men deres problemer forsvinder. Andre af børnene - måske to procent - vil blive ved med at have vanskeligheder. For eksempel har vi set tidlige tegn på DAMP og autisme, og det kan børnene formentlig ikke vokse sig fra", siger Anne Mette Skovgaard.
Andelen af børn, der har psykiske problemer, står i skærende kontrast til de kun 529 børn fra 0 til 3 år, der på landsplan i årene 1996-1998 blev henvist til børnepsykiatriske afdelinger.
Overlæge Mala Moskowicz fra spædbørns psykiatrisk afsnit på Bispebjerg Hospital mener, at praktiserende læger og sundhedsplejersker for ofte opfatter småbørns problemer som noget forbigående.
"Vi skal blive bedre til at vide, hvornår børn har vanskeligheder, som der er god grund til at undersøge nærmere og være bekymret for. Man skal ikke være bange for at sige, at der kan være noget galt", siger hun.
Ledende sundhedsplejerske i Lyngby-Taarbæk Kommune, Else Guldager, der også er medlem af Børnerådet, er enig. "Men jeg vil hellere kalde det for børn med særlige behov i stedet for børn med psykiske forstyrrelser. Vi skal passe på med at introducere problemer, der måske forsvinder, men som kan blive forstærket af en sådan diagnose", siger hun.