Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Jul med baby (18-24 måneder) Jul med baby (18-24 måneder)

Selv om dit barn er for lille til at forstå, hvad julen drejer sig om, vil det sikkert elske at deltage i alle juletraditionerne.
 3298 

Din lille pusling forstår mere og mere af, hvad der foregår omkring ham og er ved at blive bedre til at kommunikere sine tanker. Selv om han stadig er for lille til helt at forstå, hvad julen overhovedet drejer sig om, vil han sikkert elske at deltage i alle juletraditionerne. Det er aldrig for tidligt at starte dine egne familietraditioner, hvadenten det betyder at køre rundt i byen og se på alle juleudstillingerne og de skinnende lys, tænde kalenderlys, læse højt fra nogle af de mange juleeventyr eller lytte til de kendte julesange.

Hvis du har planer om at tage dit barn med et sted hen, hvor julemanden kommer, bør du bruge lidt tid på først at forklare barnet, hvem julemanden er (et 2 års barn vil selvfølgelig forstå mere end et barn på 1½ år - men husk, at ingen af dem kan huske noget fra sidste jul). Du bør også vise barnet billeder af julemanden fra bøger, så han er forberedt på, hvad han kan forvente sig af mødet. Lad være med at tvinge dit barn til at sætte sig på skødet af julemanden, hvis han ikke vil - der bliver masser af lejlighed til at fotografere dit barn sammen med julemanden i de kommende år.

Dit barn er begyndt at forstå, at det han vil ikke nødvendigvis er det samme, som det du vil. Han vil gerne bekræftes og kan godt finde på at få et hysterisk anfald, hvis han ikke får sin vilje. Du skulle måske overveje at lade din baby blive i vuggestuen eller hjemme hos en barnepige eller hos bedsteforældrene, mens du gør dine juleindkøb, så du undgår at stå med et barn, der pludselig går amok i et overfyldt stormagasin.

På julerejse med baby

Ved den tid, hvor en baby bliver 1½ år (eller deromkring), begynder han at nyde forandringen ved at se fremmede steder og nye ting. Men selv det mest udadvendte barn kan føle sig utryg ved at ankomme til eller opholde sig et nyt sted. For at barnet kan få tid til at vænne sig til tanken, bør du planlægge nogle stille stunder undervejs alene sammen med dit barn, hvis det er muligt, og aller vigtigst også at huske dette, når I er nået frem til bestemmelsesstedet. Husk at medbringe legetøj, tæpper og andre kendte ting, barnet er vant til hjemmefra, for at han skal føle sig så tryg som muligt.

Det er nemt at blive grebet af julestemningen og glemme, at for mange nye ansigter, steder og lyde kan overstimulere selv den mest selskabelige lille fyr. Hold øje med dit barns signaler. Lad ham få en lur, når han begynder at rykke i sine ører, gnide sig i øjnene eller bliver utidig på grund af træthed. Hvis barnet opfører sig helt umuligt, kan det være et tegn på overtræthed, og han har brug for en stille stund sammen med et kendt ansigt for at geare ned. Tag ham med afsides og læs en historie for ham eller leg stille med ham, indtil uvejret er overstået.

Når man forstyrrer et lille barns sædvanlige rutiner, kan det alene skabe en masse af de problemer, du vil støde på i julen. Når det overhovedet er muligt, bør du derfor prøve at holde barnets sædvanlige sovetider. Det er bedre at finde et rum, hvor han kan få en lur, end at mase med et overtræt barn resten af dagen.

Til underholdning på rejsen er det en god idé at pakke en taske med bånd eller CD’er med syng-med-sange, hånddukker, eventyrbøger, tøjdyr, legetøj med musik i, eller noget andet, som du ved vil holde dit barns interesse fangen. Pak et par legeting eller bøger ind som overraskelser, som han kan få lov at pakke op på vejen for at bryde ensformigheden på rejsen. Hvis I kører i bil, så lav mange små stop på vejen, så dit lille barn kan få brændt noget krudt af ved at få lov til at løbe lidt omkring, før I kører videre. Grib enhver lejlighed til at lade dit barn bruge sin energi under rejsen. En rask spadseretur i lufthavnen er godt for både dit barn og dig selv.

Husk at dårligt vejr i juledagene kan ødelægge selv den bedst planlagte rejseplan. Du kan risikere at skulle vente helt uventede steder; i lufthavnen, i flyet over indflyvningslufthavnen, mens flyet venter på landingstilladelse, i en busterminal eller banegård, hvis bus eller tog er forsinket, eller ved et færgeleje, hvis vejret er for dårligt til at sejle ud i. Der er ikke noget værre end at skulle passe en træt og sulten lille fyr, der trænger til at blive skiftet, på et overfyldt sted, der ikke egner sig for småbørn.

Sørg for at være forberedt på sådanne situationer ved at have pakket en reservebeholdning af bleer, flasker og mad til barnet - ja, alt hvad du kan komme i tanker om at kunne få brug for, hvis I bliver forsinket undervejs. Og lad være med at aflevere tasken sammen med baggagen. Tag den med dig, hvor du går og står.

Nysgerrighed vil få dit barn til at undersøge alting. Hvis du ikke vil tilbringe din ferie med at fare rundt efter ham og sige "nej" hvert andet øjeblik, skulle du måske overveje, om det ikke er i år, I skulle holde julen hjemme hos jer selv, hvor du har mere kontrol over omgivelserne.

Rejs sikkert med baby

Sikkerhedsmæssigt kan ferie med en pusling være forældres værste mareridt. Børn i denne alder er som en hvirvelvind fuld af aktivitet, de elsker nye udfordringer og går ombord i alt indenfor rækkevidde. Små dele fra legetøj, hårdt slik, juleudsmykninger, der kan gå i stykker, levende lys og giftige planter kan gøre julen til et minefelt for sikkerhedsbevidste forældre. Hvordan skal man komme igennem det? Ja, du må være særligt årvågen, især hvis I skal holde jul hos venner eller familie, der ikke er vant til småbørn og derfor ikke er særligt velbevandret i børnesikringsteknikker.

Andre ting I skal være opmærksomme på

Måske skulle I droppe de levende lys på juletræet i år – eller sørg i det mindste for, at de er anbragt langt udenfor barnets rækkevidde. Gem elektriske ledninger bagved møblerne, eller køb en klemmekasse af plastik til at skjule ledningerne i. For nogle aktive tumlinger kan en tændt advendtskrans eller de nederste grene af juletræet være sammenligneligt med Mount Everest for bjergbestigere: Dit eventyrlystne barn vil nok prøve at få fat i dem, bare fordi de er der. Sæt noget for rundt om juletræet, så barnet ikke kan få fat i grenene og måske vælte træet ned over sig.

Hvis I har planer om at sidde foran en tændt pejs, så sæt en kaminskærm op og gem tændstikker og varme ildragere af vejen. Sæt julens potteplanter op på en høj hylde. De kan være pakket i indbydende folie eller være pyntet med bånd og sløjfer, dit barn kan blive kvalt i – og nogle af blomsterne kan være giftige (som f.eks. mistelten og julestjerne).

Pas på, at dugen eller bordløberen ikke hænger for langt ud over kanten på bordet. De er et fristende mål for tumlinger, der føler sig besnæret af årsag og virkning. Gæsternes håndtasker og indkøbsposer udgør også en fristelse. Fjern dem og sæt dem et sikkert sted, så dit barn ikke kan få fat i eventuel medicin, læbestifter, bånd og til/fra kort samt andre "forbudte" ting, der normalt kan findes her.

Juleferien betyder flere biler på vejene - og en større risiko for ulykker. Check især hvordan jeres barns autosæde er installeret. De mest almindelige fejl, folk gør med autosæder er, at de har monteret sikkerhedsselen igennem de forkerte huller, ikke bruger bæltespænder, hvor det er nødvendigt, glemmer at give barnet selen på eller har installeret sædet for løst. Et korrekt anbragt børnesæde kan ikke flytte sig mere end et par centimeter fremad eller til nogen af siderne. Det er lige så vigtigt, hvor i bilen sædet er anbragt. Hvis der er airbags i bilen, så husk at det lille barns autosæde skal placeres sikkert på bagsædet.

Selvom man hos de fleste flyselskaber ikke behøver at købe et flysæde til en baby på under 2 år, kan det anbefales at gøre det alligevel. Du får selv en meget mere afslappet rejse med den ekstra plads, og du får mere fred i sindet, når du ved, at dit barn er sikkert spændt fast i sit eget sæde, hvis nu flyet kommer ind i uventet turbulens undervejs.

At vælge den rigtige julegave

Udforskning er nøgleordet på dette stadium af dit barns udvikling. Børn i denne alder elsker legetøj, der har dele, der kan sættes sammen, "trold-af-æsken"-ting, putte-i-ting, lastbiler med døre, der kan åbne og lukke, og hjul der kan dreje rundt - eller legetøjskøkken med knapper og døre der kan åbnes til skabe, hvor der kan puttes ting i.

26-11-2000

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Undgå billige julekalendergaver til børnene

Sådan fejrer du babys første jul

Jul med baby (24-30 måneder)

Jul med baby (12-18 måneder)

Jul med baby (6-12 måneder)

Jul med baby (0-6 måneder)

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

julen


Her finder du et væld af personlige gaver til især dåb. Babybogen - Barnets første bog, dåbsglas, legetøj, bordflag og meget mere. Alt sammen personliggjort med barnets navn. Kig ind!

 Min Personlige Gave

GRATIS brugervenlig feriebolig portal med 1.500 tilmeldte ferieboliger til udlejning. På Sommerferie.NU kan du få kontakt til private personer, som udlejer deres feriebolig.

 Sommerferie.nu

Få dit barns navn indgraveret i sutten. 3 Navnesutter koster fra 65 kr. Klik ind på navnesutten.dk og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutten.

 Navnesutten

Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2021

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook