Jordemødre tilfredse med smertelindring Landets jordemødre vil gerne tilbyde de fødende en bred vifte af smertelindring, både medicinsk og naturlig.
3722
Ifølge Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger skal de fødende på landets fødeafdelinger tilbydes medicinsk smertelindring på lige fod med naturlige metoder som varme bade og akupunktur.
"Jeg synes, epiduraler er rigtig gode, da det netop for nogle fødende betyder, at de vil gennemgå fødslen frem for at vælge et kejsersnit", siger ledende jordemoder Mette Simonsen fra Rigshospitalet, hvor mere end 30 procent af de fødende får epiduralblokader.
Jordemødre er tidligere blevet kritiseret for at forsøge at presse for mange kvinder til at vælge de naturlige smertelindringer, mens lægerne har anbefalet flere medicinske indgreb.
"Jeg er ked af, at det fremstilles som om, der er en konflikt, og jordemødrene skulle være vikinger eller torturbødler, for i bund og grund er vi enige med lægerne", siger Mette Simonsen.
Selv om Rigshospitalets holdning er, at de fødende skal have en bred vifte af smertelindrende tilbud at vælge imellem, er en fødsel uden nogen indgreb stadig det bedste, mener Mette Simonsen.
"Vi ved, at epiduraler fører flere indgreb med sig, blandt andet vestimulation og forløsning med sugekop", siger hun.
Også på Gentofte Sygehus får kvinderne tilbudt at få en epiduralblokade. Sygehuset går så vidt som til at tilbyde gravide at få foretaget kejsersnit, hvis de ønsker det.
Sygehuset gav sidste år 27 procent af de fødende epiduralblokader. Det er lidt over landsgennemsnittet, som er på 20 procent.