Lussingesyge 2/3 af alle danskere har haft denne sygdom som børn, og har derfor antistoffer, der beskytter dem mod at blive smittet.
9920
Kaldes også for "Den 5. børnesygdom". Sygdommen skyldes en virus, der kaldes parvovirus B-19. Omkring 2/3 af alle danskere har haft denne sygdom som børn, og har derfor antistoffer, der beskytter dem mod at blive smittet.
Symptomer
Røde pletter på kinderne, der ofte flyder sammen, så det ser ud som man har fået en lussing (deraf navnet). Pletterne kan forekomme både på kinder, næse, arme, lår og ende. Sygdommen kan stå på i op til 14 dage og giver sjældent feber. Lussingesyge rammer især børn i alderen 4-12 år.
Behandling
Lussingesyge kan ikke behandles men går over af sig selv.
Smittefare
Gravide skal helst undgå at komme i kontakt med børn med lussingesyge, da sygdommen kan fremkalde uønsket abort eller fosterdød. Søg læge hvis du er gravid, og dit barn får lussingesyge. En blodprøve kan vise, om den gravide er smittet eller er beskyttet på grund af tidligere sygdom. Ved smitte henvises til fødestedet, hvor den gravide følges, eventuelt med ultralydscanning.
Gravide må ikke arbejde, hvis sygdommen er konstateret på arbejdspladsen, indtil det konstateres, om den gravide er immun over for sygdommen. Hvis den gravide ikke har antistoffer i kroppen, skal hun sygemeldes indtil epidemien er overstået, hvilket i praksis svarer til 6 uger efter seneste tilfælde er konstateret på arbejdspladsen. Inkubationsperioden er et par uger.