Et højt indhold af det såkaldte pCRH-hormon (placental Corticotropin-Releasing Hormone) kan indikere, at en gravid kvinde har en højere risiko for at udvikle en fødselsdepression.
Forskere ved University of California har undersøgt 100 kvinder, hvoraf de 16 fik en fødselsdepression.
Ved at måle blodets indhold af pCRH 15, 19, 25, 31 og 37 uger henne i graviditeten kom de frem til, at 75% af de kvinder, der senere udviklede en fødselsdepression, havde et højt indhold af hormonet.
Hos gravide pumper moderkagen 100 gange så meget CRH-hormon ud som normalt, indtil kvinden har født, og hormonindholdet falder.
Forskerne konkluderer, at de kvinder, der oplevede den største forskel i hormonindhold, var de, der fik en fødselsdepression.
Hvis resultaterne bekræftes, foreslår forskerne, at gravide kvinder for fremtiden skal testes 12 uger henne i deres graviditet via en rutineblodscreening og 25 uger henne via en test for graviditetssukkersyge for at kunne identificere en eventuel risiko.
Udover hormonindholdet spiller tidligere depressioner, mangel på social støtte, lavt selvværd og en stresset eller nervøs graviditet også en rolle i udviklingen af en fødselsdepression.
Kilde: Dagens Medicin
19-02-2009

|