Markedet for graviditetstester er kæmpestort, og testerne fungerer meget forskelligt, både hvad angår testtidspunkt, aflæsningstidspunkt og i det hele taget måden, de skal bruges på. Netop derfor er det afgørende at læse brugsanvisningen grundigt og gøre, hvad der står.
Og selv om netop dette råd kan synes enkelt, er det ikke altid tilfældet, når testen skal tages hjemme på badeværelset. Forventning og utålmodighed kan nemt spænde ben for en grundig læsning af vejledningen.
Den mest afgørende forskel er testernes følsomhed over for graviditetshormonet HCG. Jo mindre mængder HCG, testen kan måle, des tidligere kan den påvise en graviditet.
Har man tidligere brugt en test, der kan give resultatet tidligt, vil man derfor kunne få et falsk negativt resultat, hvis man bruger en test, der er mindre følsom, på samme måde.
En gennemgang af 8 graviditetstesters brugsanvisninger viser eksempelvis, at WH Accutest og Unistep Easy ikke kan bruges, hvis man har indtaget alkohol, mens det - ifølge vejledningerne - ikke påvirker brugen af de øvrige 6.
På samme måde er der stor forskel på, hvor længe testen skal dyppes i urinen. Mens EasyCuppen bliver fyldt med urin og dermed suger hele tiden under testen, skal Apotekets Graviditetstest eksempelvis kun suge i 10 sekunder.
Flere brugsanvisninger angiver desuden, at testen kan vise negativ, hvis man har indtaget for meget væske, fordi urinen og dermed mængden af HCG vil blive fortyndet. En enkelt test, WH Accu, angiver omvendt, at for stor en koncentration af graviditetshormon vil kunne give et falsk negativt resultat.
Og så er der stor forskel på, hvor længe et resultat kan aflæses med sikkerhed. Flere af testerne aflæses op til 10 minutter efter, men på testen fra Valmed skal resultatet aflæses inden for 5 minutter.
Hvor mange tester tog du, da du skulle finde ud af, om du var gravid? Har du prøvet forskellige tester, som gav forskelligt resultat? Skriv en kommentar herunder og fortæl om dine erfaringer med graviditetstester.
Kilde: Politiken
01-11-2010

|