Sutteflasker Med en smule omtanke og erfaring, skal det nok lykkes dig at finde den helt rigtige flaske til alles tilfredshed.
11742
At vælge den rigtige sutteflaske til dit barn er ikke så simpelt, som du måske tror. Men med en smule omtanke og erfaring, skal det nok lykkes dig at finde den helt rigtige flaske til alles tilfredshed.
Først skal du beslutte dig til, om den skal være lavet af plastik eller glas.
Brug flasker med engangs-indsats indeni, der er meget lettere at holde, hvis tanken om den rutinemæssige sterilisering af flasker ikke appellerer til dig – eller hvis du ved, du skal ud at rejse med din baby.
Undgå, at babyen får luft i maven ved at vælge mellem et par forskellige muligheder:
• Engangs-indsats til flaskerne, der trykkes sammen og dermed holder sutten fyldt med væske hele tiden.
• Genanvendelige flasker med et sutdesign, der forhindrer vacuum i flasken.
• Flasker med en ventil i bunden.
• Engangsflaskesystem med indbygget bøvsepauser.
• Vinklede flasker, der holder sutten fyldt med væske hele tiden.
Overvej genanvendelige flasker, der har løse aftagelige bunde, eller en bredere type flaske, hvis du ikke synes du er god til at holde de almindelige flasker rene.
Vælg en vinklet flaske, der muliggør, at du kan made din baby i en halvt oprejst stilling, hvis du er nervøs for mulige øreinfektioner.
Undersøg hvad du bedst kan forlige dig med af sut – latex eller silicone. Latexsutter er blødere, hvilket måske er bedst til en nyfødt, men de holder ikke så længe. Siliconesutter har en tendens til at være fastere og holder længere.
Læg mærke til de forskellige faconer og muligheder, der findes indenfor sutter til flasker: De almindelige, sutter med rund top, de flade, der angiveligt ikke beskadiger kommende tænder, sutter med flad top, lange sutter, sutter der forlænges, når babyen sutter og sutter med "krave".
Start med sutter med små huller, så mælken flyder langsomt. Der findes også variable sutter.
Tag højde for, om de flasker du vælger, passer til brystpumpen, hvis du skal malke ud.
Tænk over hvilken størrelse flaske du vælger. Hvis den er for tyk i omkreds, varer det længere, før baby kan holde flasken selv. Se dig for på markedet. Nogle flasker har tilhørende håndtag, der kan sættes fast på flasken. Andre er flade på siderne, så det er nemmere for dit barn at holde på dem. Nogle er store, andre er kompakte.
Hvis du foretrækker en flaske lavet af polykarbonat, som mange forældre gør, så husk, at de ikke må varmes for længe op med modermælk eller modermælkserstatning i. Fra sådanne plastikflasker kan kemikaliet bisphenol-A frigøres, når de holdes på kogepunktet (100 grader) i mere end 20 minutter.
Når du har valgt en flasketype, så køb et par forskellige typer sutter til den, da det kan være, at din baby foretrækker en bestemt type sut fremfor andre.
Hvis du er helt sikker på, hvilket flaskesystem du vil bruge, så kan du lige så godt købe et helt sæt, som indeholder alt, hvad du får brug for, når du skal flaskemade din baby.
Husk at checke sutterne jævnligt. Lige så snart, der er tegn på slidtage, eller hvis sutterne føles ekstra bløde, udgør de en risiko for dit barn.
Tag fabrikantens rosende ord om deres egne sutteflasker med et gran salt. Fordelene ved de forskellige flaskedesign og materialer kan være svære for dig at få øje på, hvis din baby ikke kan lide at bruge dem. Prøv dig frem og find en flaske og en sut, der både passer til dig og din baby, og som du synes er nem at bruge og rengøre.
Forbud mod phtalater
Fra den 1. april 2000 er det blevet forbudt at sælge sutteflasker, der indeholder blødgørere (phtalater), der blandt andet bruges til at blødgøre PVC med. Phtalater skader vandmiljøet, og hvis børn sutter på plast indeholdende disse blødgørere, kan det få en skadelig indvirkning på barnets forplantningsevne senere i livet. Forbudet gælder artikler til småbørn fra 0 til 3 år, som er beregnet til eller man normalt må forvente, at små børn putter i munden, såsom sutter og hagesmække.