Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 NYT!  DIT BARN - GRATIS MAGASIN TIL DIG

Læs den nye udgave af magasinet DIT BARN - et GRATIS magasin til dig med alt om de skønne unger! Læs det gratis her
Undgå stress efter fødslen Undgå stress efter fødslen

Her er nogle tips til at gøre de første dage efter fødslen en smule nemmere.
 5713 

I den vestlige verden er det helt almindeligt, at man bliver kastet hovedkulds ud i rollen som mor, og i mange tilfælde allerede indenfor det første døgn efter fødslen står derhjemme med sin nye baby i armene, og selv skal til at finde ud af alt det nye, denne situation indebærer. Det er lige til at blive stresset af.

Det er de færreste, der føler sig trygge ved at skulle made, bade, skifte og klæde en helt nyfødt baby på, og det efterhånden meget korte hospitalsophold, giver ikke nybagte mødre tid nok til at lære det.

Den lykkefølelse, der kommer af en veloverstået fødsel, den eksperthjælp, man kan få bare ved at ringe på en klokke indenfor rækkevidde, og den moderlige omsorg, sygeplejerskerne udviser døgnet rundt, ender alt sammen brat, når man går ud af hospitalets dør med sin baby.

Dette efterlader mange nye forældre med en følelse af utilstrækkelighed, da de bliver totalt overvældet af alt det nye, de skal til at lære. Derfor kan de første par dage hjemme sommetider være hårde for de nybagte forældre. Her er nogle tips til at gøre disse første dage en smule nemmere - og en hel del rarere.

Få masser af hvile

Søvn vil få førsteprioritet i den første måned, så sørg for hvile, når babyen sover. Forældre har brug for nøjagtigt lige så meget søvn, som de fik, før babyen blev født. Da en nyfødt baby indebærer en masse arbejde, vil moderens job blive endnu mere uoverskueligt, hvis hun er træt.

Der er mange flere nye opgaver, der skal løses, så nye forældre må lave helt om på deres sædvanlige prioritetsrækkefølge. At nusse om babyen bør rangere højere end et rent køkkengulv. At lære den nyfødte at kende er meget vigtigere end vasketøj og madlavning, så lad noget af det almindelige huslige arbejde ligge.

Nye forældre skal også tillade sig noget tid til dem selv og ikke nogen andre. Sæt et "vil ikke forstyrres"-skilt på hoveddøren og lad telefonsvareren tage mod besked. Bliv i sengen, se noget fjernsyn eller snak i telefon. Forældre der ikke passer på sig selv vil heller ikke være i stand til at passe deres nyfødte.

Bed om hjælp

Alle har brug for ekstra hjælp i de første par uger med en ny baby. Det bedste ville være, hvis I allerede inden fødslen kunne lave en aftale med en person, der er villig til at give en hånd med. Desværre kommer babyerne ikke altid på det planlagte tidspunkt, så det kan være svært for en hjælper at kunne afse tiden lige præcis der, hvor I har brug for den.

På trods af alle bøgerne og vittighederne, er det stadig en bedstemor, der er den bedste hjælper i denne situation. Det er lige meget, om det er en mor eller en svigermor. Bedstemødre har fantastisk gode referencer: De har erfaringen, er gode til at købe ind, lave mad, rydde op og gøre rent, og vil garanteret med kyshånd tage imod chancen for at få lov til at passe både mor og barn.

Faderen er vigtig

Fædre skal involvere sig i deres nyfødte lige fra starten. Undersøgelser har vist, at jo længere en far er om at lære en forældres færdigheder, jo sværere bliver det for ham at lære dem ordentligt - især fordi babyen forandrer sig så hurtigt. Den moderne far vil gerne hjælpe med madning, bleskift og alt det andet arbejde, der er forbundet med at passe en nyfødt - hvis han altså får chancen.

Mænd er blevet mindre og mindre bekymrede for, hvad de siger på arbejdspladsen, og om andre mennesker stirrer på dem på gaden, når de går tur med barnevognen. De fleste fædre går mere op i familiens image. Denne påstand kan du konstatere rigtigheden af, næste gang du er til lægen med dit barn - der er i dag næsten flere fædre med børn end mødre i lægens venteværelse.

Begræns besøgende

Nyfødte babyer virker som magneter. De tiltrækker alle! Det sidste nye forældre har brug for er at skulle underholde folk, der måske ikke forstår den lille nye families behov og derfor er storforbrugere af forældrenes tid og energi. Selv om en del af glæden ved at være nye forældre er at vise den nye baby frem, kan selv et kort besøg på et kvarter være meget trættende for en ny mor. Selvfølgelig må den nærmeste familie og de bedste venner komme på besøg, men de bør gøre besøgene korte. Bed alle gæster om at lade deres egne børn blive hjemme.

Og mens vi er ved emnet besøgende, så bliver nye forældre bombarderet med en masse "gode råd" fra andre "ekspert-forældre". De er sikkert vel ment, men nogle af disse råd kan være vildledende og endda ukorrekte. Stol i stedet på jeres egne instinkter, eller ring til jeres babys læge, hvis der er noget, I er bekymrede over.

Indse at gråd er normalt

En babys første skrig er en vidunderlig lyd. Det fortæller alle, der er tilstede ved fødslen, at den nyfødte er rask og i fuld vigør. Men når babyen først kommer hjem, er lyden af et grædende spædbarn ikke altid så behagelig - især når det synes uophørligt og forældrene ikke kan finde ud af, hvorfor babyen græder.

Gråden varierer fra baby til baby, og hvor meget en baby græder står som regel ikke i forhold til babyens helbredsmæssige tilstand. Nogle babyer græder næsten aldrig, og andre græder det meste af tiden. Sommetider græder en baby, fordi den er træt eller sulten. Andre græder, når de er tørstige, våde eller bare har behov for opmærksomhed.

Vær ikke bange for at holde din nyfødte i dine arme, lige så meget du har lyst til. Babyer kan ikke blive forkælede i denne alder, og de fleste små børn har behov for den ekstra omsorg, det er at blive nusset og aet.

Få frisk luft

Af en eller anden grund er der opstået den myte, at babyer ikke skal udenfor de første par uger eller måneder efter fødslen. En baby, der er rigtigt klædt på, kan næsten når som helst tages med ud i den friske luft. Babyen har jo næsten altid allerede været udenfor, da den kom hjem fra hospitalet.

Husk at det er lovbefalet, at alle babyer skal spændes fast i bilen med dertil indrettede anordninger (f.eks. godkendte liftnet), og det er der masser af gode grunde til. Mange forældre tror stadig, at den sikreste måde at transportere deres små børn på er i forældrenes arme. Uheldigvis er dette ikke alene ulovligt men også den allermest farlige måde at køre i bil med små børn. Så sørg for, at jeres baby altid ligger i sin lift med et net over, eller sidder i en autostol, der passer til barnets alder, på hver eneste tur i bilen.

Bestil tid til babyens første helbredsundersøgelse

De allerfleste alvorlige sygdomme, babyen ikke havde ved fødslen, vil have vist sig i form af diverse symptomer ved den tid, hvor babyen skal checkes for første gang. Derfor bør den allerførste telefonopringning, nybagte forældre foretager efter at være kommet hjem fra hospitalet med deres nyfødte, være til den sundhedsplejerske eller læge, der skal foretage babyens første helbredsundersøgelse, for at aftale en tid.

Sørg altid for, at der ligger en blok og en kuglepen indenfor rækkevidde, så du kan skrive alle de spørgsmål ned, du skal huske at spørge om, og læg spørgsmålene ned i din pusletaske efterhånden, så du ikke glemmer nogen af dem.

Denne første undersøgelse vil også bekræfte nye forældre i, at deres baby får nok at spise, da de fleste nyfødte burde have taget så meget på ved denne tid, at de er kommet op på deres fødselsvægt igen. Det er også en god idé at tage faderen eller din hjælper med til dette første check, så I er flere til at huske, hvad der bliver sagt.

Øvelse gør mester

De fleste forældre har læst om, hvad der kræves, for at man kan blive en god forælder, og hvad man kan forvente, når man kommer hjem med en nyfødt baby. I begyndelsen virker alt det, man har læst, mere som fiktion end som facts. En nyfødt er ikke et smukt og sovende englebarn, men en lillebitte krævende person, der slet ikke ligner de yndige babyer fra reklamerne for bleer og babymad.

Der følger ikke nogen brugsanvisning med en ny baby, og de første par dage kan det føles, som om I kører i bil i ukendt terræn uden et kort - eller står på en scene uden et menuskript. At være forælder er et stort arbejde, og som med alle andre jobs, skal man bruge nogen tid til at vænne sig til det og til at lære, hvad det indebærer.

Lær at være fleksibel

Nyfødte menneskebørn er ikke helt så hjælpeløse, som de ser ud til, og de er faktisk født med et stærkt ønske om at overleve. Det er derfor vigtigt, at nok skal forældre opfylde deres babyers behov - men ikke nødvendigvis ned til mindste vink.

Det er umuligt at tilfredsstille en baby hele tiden, og forældre (især mødre) skal lære ikke at få dårlig samvittighed, hvis for eksempel babyen græder, og ingen kan finde ud af, hvad årsagen er. Nogen gråd kan selvfølgelig være uundgåelig og nødvendig. Og det er i orden at springe noget i babyens daglige rutine over af og til. Hvis for eksempel en forælder er træt, så glem babyens bad den dag.

De første uger hjemme med en nyfødt baby er en lykkelig og spændende tid - men det kan også være en skræmmende tid fyldt med ængstelse. Prøv at huske på, at den nyfødte også har brug for tid til at vænne sig til livet udenfor livmoderen. Men med en beroligende stemme og en masse ømt nusseri vil spædbarnet hurtigt få opfattelsen af, at deres nye verden er et godt sted at være, og at menneskene i den er værd at lære at kende.

17-04-2001

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Vi stresser vores bedsteforældre

Perfekte mødre får stress

Bedsteforældre går ned med stress

For tidlig fødsel traumatiserer forældrene

Stress mindsker chancen for at blive gravid

Stress og sorg medfører for tidlig fødsel

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

stress

Læs meget mere om rollen som mor:

Mor

Gør barnedåben personlig og få navn og dato trykt på servietterne. Vælg mellem mange flotte farver og søde motiver.

 Servietter med tryk

Babyshower, navngivning eller barnedåb? Find alt til festen hos Kija-design.dk.

 Kija-design

Skal du gå til apa? Apa er kurser omkring fødslen og tiden efter. Se vores store udvalg af kurser med mange temaer bl.a. babymotorik og babyrytmik.

 apa - København

GRATIS brugervenlig feriebolig portal med 1.500 tilmeldte ferieboliger til udlejning. På Sommerferie.NU kan du få kontakt til private personer, som udlejer deres feriebolig.

 Sommerferie.nu


Få en skøn babypakke

Få et lækkert babytæppe + bogen Skal vi lege? + knitrebogen Gården. Du skal kun betale 39 kroner i porto.

GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2020

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Babyfree.dk | Babyklik.dk | Babyklubben.dk | Netbaby.no | Facebook