Gravide ved godt at rygning er skadeligt for barnet 79,4 procent mener, at det skader det ufødte barn, hvis moderen ryger under graviditeten, og 70,5 procent siger, at de er modstandere af, at gravide ryger.
3773
Den danske befolkning er generelt enige i, at gravide kvinder bør holde sig fra cigaretterne.
79,4 procent mener, at det skader det ufødte barn, hvis moderen ryger under graviditeten, og 70,5 procent siger, at de er modstandere af, at gravide ryger. Det viser en ny undersøgelse blandt 3.024 danskere fra Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening.
De seneste tal fra 1996 viser, at omkring 20 procent af de gravide kvinder ryger. Det svarer til hver femte, mens det var hver tredje gravide i 1989. Så tallet er heldigvis på vej ned.
"Kvinderne ved udmærket, at det er farligt for deres ufødte barn at ryge, men de er alligevel meget skeptiske over for den information, de får om risikoen. Oplysningerne sætter de op imod de erfaringer, de selv har, og hvad familie og venner har oplevet. Måske har de selv røget under en tidligere graviditet, uden at der skete barnet noget. Og så sørger flere af kvinderne for at spise lidt sundere og dyrke mere motion, så de på den måde føler, at de skaber balance og godt kan tillade sig at ryge lidt", fortæller antropolog Mette Bech Risør fra Aarhus Universitet.
"Der mangler i dag en systematisk indsats og tilbud målrettet mod de gravide rygere. En tredjedel af de gravide rygere kvitter selv tobakken, men vi skal have fat på de sidste to tredjedele, som har brug for hjælp til at stoppe", udtaler psykolog Poul Tværmose, som er projektleder på Nationalt Center for Rygestop. Han mener, at især de praktiserende læger skal blive bedre til at hjælpe kvinderne på vej.
Desuden bør sundhedspersonalet selv forsøge at kvitte tobakken. Det har en negativ effekt, hvis de læger og jordemødre, som den gravide møder, selv er rygere, vurderer sociolog dr.med. Lars Iversen, der står for forebyggelsesindsatsen i Ribe Amt. Blandt mandlige danske læger røg 22 procent af dem i 1996. Også 22 procent af jordemødrene røg i 1996, viser en undersøgelse om rygevaner blandt sundhedspersonalet.
"Er lægen eller jordemoderen selv rygere, sker der ofte det, at de danner en stiltiende alliance om ikke at gøre rygningen til et værre problem, end det er. Lægen eller jordemoderen bliver mindre udfarende", siger Lars Iversen.
Læge Kirsten Wisborg fra Skejby Sygehus understreger, at det har stor betydning, om en gravid kvinde har familie og venner, der også ryger. Der er i dag dobbelt så mange rygere blandt ufaglærte. Her ryger 46 procent, mens det kun er 22 procent blandt højere funktionærer, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Det er altså de dårligst uddannede, der har sværest ved at kvitte tobakken.