Forældre ønsker stabilitet i institutionerne Forældre efterspørger stabilitet og hensyntagen til det enkelte barn.
3268
Stabilitet og minimal udskiftning blandt personalet er det, forældre vægter højest, når de skal bedømme deres barns daginstitution. Det samme gælder ønsket om, at der bliver taget individuelle hensyn til det enkelte barn.
Men ingen af delene synes forældrene, at de får indfriet. Det viser en undersøgelse, som PLS Rambøll har foretaget for Jyllands-Posten.
Formand for BUPL (Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund), Bente Sorgenfrey, fortæller, at personaleudskiftning i daginstitutioner er omfattende.
Der er mangel på arbejdskraft, og selv om der findes pædagoger, som arbejder i den samme institution et halvt liv, så søger mange nye steder hen efter 5-6 år.
I gennemsnit bliver en fjerdedel af alle pædagogerne i institutionerne skiftet ud en gang om året. For pædagogmedhjælpernes vedkommende er der tale om det dobbelte antal.
Af undersøgelsen fremgår det desuden, at forældrene faktisk går meget lidt op i børnehavens, vuggestuens eller fritidsordningens åbningstider og beliggenhed. Faktisk er forældrene allerede svært tilfredse på de områder.
"Det er den øgede fleksibilitet på arbejdsmarkedet, der slår igennem her. Flere har flekstid, og på en eller anden måde formår forældrene at tilpasse hverdagen efter daginstitutionens åbnings- og lukketider. Forældre anstrenger sig meget for at opretholde familiens morgen- og aftenritualer", siger lektor Søren Smidt fra Institut for Uddannelsesforskning på RUC.
Når forældre tilsyneladende bekymrer sig mindre om eksempelvis den pædagogiske linje og de sociale aktiviteter i daginstitutionen, hænger det ifølge forskeren sammen med, at forældre har umådeligt svært ved at forholde sig til disse emner.
"Undersøgelser viser, at forældre kærer sig om det nære og konkrete, om hvordan deres eget barn har det, om det får den fornødne ro og tryghed i hverdagen. Her er der ofte en interessekonflikt i forhold til det, pædagogerne går op i", vurderer Søren Smith, der gennem flere år har forsket i institutionsliv.
"Børn har mange kontakter i løbet af dagen, også til ansatte på andre stuer i institutionen, men det er forældrene sjældent opmærksomme på. Rytmen og det genkendelige forsvinder ikke for barnet, selv om der kommer en ny person ind på stuen", siger Bente Sorgenfrey.
"Børn skal kunne knytte kontakter, og der skal være genkendelighed. Nye undersøgelser viser da også, at der er så meget andet end de voksne i institutionen, der har betydning for børn. Studier blandt 46 unge mellem 16-20 år viser, at det de især husker fra deres tid i institution er, hvordan de havde det sammen med de andre børn, og hvilke regler der herskede på legepladsen".