Kemisk cocktail i soppebassinet 12 ud af 15 soppebassiner, som blev testet i en tysk undersøgelse, indeholder tinforbindelser, phthalater, bly, cadmium, krom og antimon.
4616
Børn risikerer at få en uhyre giftig cocktail indenbords, hvis de sluger vand fra et soppebassin, der har stået i solen.
En tysk test viser, at særdeles giftige tinforbindelser som TBT og DBT sammen med hormonskadelige stoffer (phthalater) frigøres i vandet i uacceptabelt store mængder sammen med bly. Desuden indeholder PVC-bassinerne antimon, krom og cadmium, som dog ikke frigøres i vandet.
Det drejer sig om stoffer, der udover skader på arveanlæg og kønsorganer enten kan give skader på knogler, forårsage kræft, allergi eller skade nervesystem og hjerne.
Den tyske laboratorietest omfatter 15 soppebassiner, som er testet for PVC/klorerede kunsstoffer, phthalater, DBT, TBT, bly, cadmium, krom og antimon (et giftigt sporelement, der bruges som flammehæmmer). Desuden er det testet, i hvilket omfang stoffernes spores i vandet.
Testen er iværksat af det tyske Öko-Test magasin, som udgives af den tyske Økologiske Forbrugerrådgivning i Frankfurt.
Legetøjsgiganten Top-Toy erkender, at mange af soppebassinerne formentlig findes på det danske marked - dog under andre navne.
Inge Norus fra Forbrugerinformationen opfordrer forældrene til at være på vagt: "Soppebassiner er ikke omfattet af forbudet mod phthalater i legetøj til børn under 3 år. Af samme grund må man selv være ekstra opmærksom på den slags produkter".
Samtlige 15 PVC-soppebassiner indeholder for meget phthalat. Nogle er helt oppe på 110 gram pr. kilo materiale. Phthalater kan forstyrre hormonsystemet og er mistænkt for at forårsage kræft.
En del af soppebassinerne indeholder og frigiver desuden de meget giftige tinforbindelser TBT og DBT. TBT (tributyltin) er fundet i 6 bassiner, og særligt i to af dem er indholdet alt for højt. De billigste soppebassiner afgiver de største mængder TBT.
Endnu mere betænkeligt er indholdet af DBT (dibutyltin). Kun 3 bassiner er fri for dette stof. I ét bassin fandt laboratoriet over 5.000 mikrogram pr. kg.
Tinforbindelserne opstår ligesom resterne af bly i forbindelse med PVC-produktion. Bly findes i fire bassiner - helt op til 2.000 mikrogram pr. kilo eller mere. Bly ophobes i kroppen, virker som nervegift og kan skade hjernen hos småbørn.
"Men det er usandsynligt, at der vil frigøres bly i mængder, der kan skade ved almindelig brug af sådanne bassiner. Man drikker jo ikke litervis af vandet og opholder sig næppe i det i timevis", siger produktsikkerhedschef Jon Vastrup fra Top-Toy.
Det laboratorium, der har lavet undersøgelsen for Öko-Test, kalder det utilfredsstillende, at de skadelige stoffer findes i produkterne. Også forekomsten af stofferne cadmium, krom og antimon kritiseres, selv om de dog ikke frigives til badevandet.
Cadmium er et giftigt tungmetal, som er kræftfremkaldende og angriber knogler og nervesystem. Antimon er et meget giftigt sporelement, der bruges som flammehæmmer. Krom er et tungmetal, der kan give allergi, skriver Öko-Test.
Ud fra undersøgelsen får 3 af soppebassinerne karakteren "tilstrækkelig", to får karakteren "mangelfuld", og hele 10 får betegnelsen "utilstrækkelig".
Testen viser desuden, at de dyreste bassiner generelt indeholder færrest af de skadelige kemikalier. Men der er to vigtige undtagelser fra denne regel. Vinderen af testen, Jumbo-Pool, ligger i den rimelige ende af prisskalaen, mens én af de dyreste produkter kun opnår karakteren "mangelfuld".
Hvor mange af de 15 soppebassiner, der findes på det danske marked, er svært at få et overblik over, fordi de markedsføres under forskellige navne i Danmark og Tyskland. Men Jon Vastrup fra Top-Toy medgiver, at man formentlig kan finde mange af de samme produkter i Danmark, og at den største producent på markedet, Intex, sælges i stor stil både i Tyskland og Danmark.
"Der findes faktisk ikke denne type produkter uden et indhold af phthalater og andre uønskede stoffer, men jeg vil umiddelbart vurdere, at de findes i så små mængder, at man ved normal brug af bassinet ikke kommer galt afsted. Ellers ville produkterne jo blive forbudt", siger han.
Inge Norus fra Forbrugerinformationen anbefaler under alle omstændigheder, at forældre skifter vandet i bassinet ud mindst én gang i døgnet. Børnene skal ikke drikke af vandet i bassinet, og slet ikke hvis det er opvarmet af solen. Så afgives der nemlig særligt mange stoffer til vandet.
Inge Norus anbefaler også, at man går udenom de billigste PVC-produkter, som generelt frigiver flest giftstoffer.