Børn, der bliver sendt i daginstitution, inden de er fyldt 9 måneder, udvikler sig langsommere end andre børn.
Det konkluderer forskere bag en ny amerikansk rapport fra Columbia University i New York. Forskerne har undersøgt over 50 forskellige færdigheder hos 3-årige børn fra 1.500 forskellige familier.
Det viser sig, at børn af udearbejdende mødre klarer sig 10 procent dårligere både sprogligt og indlæringsmæssigt end børn af hjemmegående mødre.
Nogenlunde samme konklusion er engelske forskere på Essex University nået frem til. De har undersøgt, hvordan vuggestuebørn klarer sig, når de bliver teenagere, og de konkluderer, at der er 12 procent færre, der får høje karakterer, end dem der er blevet passet derhjemme.
"Vores undersøgelse viser, at den skæve udvikling stadig er til stede hos institutionsbørnene, når de bliver teenagere. Men det har ikke været vores hensigt at give mødrene dårlig samvittighed", siger professor John Ermish fra Essex University.
"Vi konstaterer bare, at det har en betydning, at små børn bliver sendt i daginstitution Og så må det være op til andre at vurdere, om det bunder i dårlige daginstitutioner, eller om det er, fordi børn ganske enkelt har bedst af at være hos deres mødre", siger han.
Der findes endnu ikke nogen danske undersøgelser, men på Socialforskningsinstituttet i København er sociolog Mogens Nygaard Christoffersen ved at sammenfatte konklusionerne fra en lang række forskellige udenlandske undersøgelser.
Han påpeger, at forskerne generelt er meget uenige om, hvorvidt børn har bedre af at blive passet derhjemme det første leveår.
Blandt andet viser en svensk undersøgelse fra 1994, at de børn, der kommer tidligst i institution, klarer sig bedre end andre børn.
"Der er ingen tvivl om, at kvaliteten af daginstitutionerne betyder meget. Men om det er grunden til, at de svenske undersøgelser er anderledes end de engelske og amerikanske, ved jeg ikke", siger Mogens Nygaard Christoffersen.
Hos Børns Vilkår er holdningen imidlertid klar. "Ligegyldig hvor gode pædagogerne og institutionerne er, vil de aldrig kunne erstatte den nære kontakt, der er mellem barnet og dets forældre det første leveår", siger psykolog og formand for Børns Vilkår, John Aasted Halse.
Kilde: Politiken
08-08-2002

|