Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 NYT!  LÆS DET NYE "MIN BABY" GRATIS

Læs den nye udgave af MIN BABY - et GRATIS magasin til dig med alt om det bedste vi har. Læs det gratis her
8 gode råd til rejsende gravide 8 gode råd til rejsende gravide

Er du bekymret for at rejse, mens du er gravid? Følg disse gode råd til, hvordan du kan nyde rejsen og gøre den mere bekvem.
 11683 

Er du bekymret for at rejse, mens du er gravid? Følg disse gode råd til, hvordan du kan nyde rejsen og gøre den mere bekvem.

1: Reducér stress

Du behøver ikke at blive hjemme i 9 måneder for at undgå at blive stresset af at rejse. Ved hjælp af simpel planlægning kan du reducere dit stressniveau til et minimum, når du rejser.

Tag højde for, at du kan blive forsinket på vej til lufthavnen/togstationen og afsæt derfor ekstra tid til dette i din rejseplan.

Rejs med så få ting som muligt - helst kun hvad du selv kan bære. Hvis dette imidlertid ikke er muligt, er det en god idé at anskaffe sig en kuffert med hjul.

Det vigtigste er dog, at du er i godt humør og ikke lader dig slå ud af eventuelle forsinkelser og andre forhindringer på turen. Hormonerne i din krop kan let få det hele til at virke uoverskueligt og få dit humør ned under nulpunktet. Prøv i stedet at tage lange køer og forsinkelser i stiv arm. Slap af og lyt eventuelt til afslappende musik på din walkman/discman.

2: Forøg din energi

Graviditet tapper de fleste kvinder for energi. Du må indstille dig på, at du måske ikke længere kan overkomme helt så mange ting, som du plejer, når du er ude at rejse. Tag det lidt med ro.

På forretningsrejser har du som regel et fastlagt program og kan således ikke helt selv bestemme over din tid. Men også i dette tilfælde er det vigtigt, at du sætter tempoet lidt ned og accepterer, at du måske ikke kan overkomme de samme ting, som før du blev gravid.

Når du når frem til dit bestemmelsessted, så sørg for at afsætte tid til at pleje dig selv. Du vil opdage, at du vil få mere energi, hvis du tager et dejligt varmt bad, sover til middag, læser en god bog eller slapper af en aften hjemme på hotellet.

3: Spis fornuftigt

Appetit er formentlig et velkendt fænomen, nu hvor du er gravid, og hvis du springer et måltid over, bliver barnet sulten, og du får formentlig kvalme. Før du rejser, er det derfor en god idé at tage rigelige mængder sunde småmåltider med i håndbaggagen. Medtag f.eks. nødder, tørret frugt og müslibarer.

Hvis du skal ud at flyve, kan du ringe til flyselskabet og forudbestille specielle madønsker. Du kan f.eks. bede om fisk og skaldyr, frugt eller vegetarretter.

Og vigtigst af alt: Husk at drikke rigeligt med vand. Det er vigtigt, at du ikke bliver dehydreret, hvilket der er større risiko for, når du flyver. Når du drikker meget vand kan du samtidig forhindre vandophobninger i kroppen.

Dine spisetider bliver muligvis forstyrret under rejsen, men sørg for igen at spise ernæringsrigtigt, når du ankommer til dit bestemmelsessted. Det er vigtigt for dig og din ufødte baby, at dine måltider er sammensat rigtigt (følg den velkendte kostpyramide). Hvis du ikke har mulighed for at få rigelige mængder af frisk frugt, grøntsager og proteiner, kan du få din læge til at anbefale et vitamin- og mineraltilskud, før du rejser.

Hvis du har svært ved at "spise for to", eller du har aversioner mod visse typer mad, kan du i stedet prøve at spise 5-6 små måltider om dagen. Det er som regel nemmere at spise 5-6 små måltider end 3 store, og de mange små måltider reducerer også risikoen for, at du får halsbrand. En god måde at forhindre den ubehagelige kvalme er ved at sutte på pebermynte- eller citronbolscher.

4: Hyppige toiletbesøg

Under graviditeten vil du ofte opleve en øget trang til at gå på toilettet. Toiletterne på et fly er bittesmå, og offentlige toiletter er ofte beskidte og ulækre, så når du endelig finder et rent og bekvemt toilet, så sørg for at bruge det!

Sørg for at tage tøj på, der gør det nemt og hurtigt at komme ind til dit undertøj. Vælg bukser eller nederdel med en bluse til i stedet for en buksedragt. Et par bukser eller en nederdel er lettere at holde styr på, når du besøger et offentligt toilet.

Hvis du rejser med fly, tog eller bus, så prøv at komme til at sidde på en plads, hvorfra du hurtigt kan komme på toilettet uden at forstyrre andre passagerer alt for meget.

5: Gør det bekvemt for dig selv

Når du sidder ned i lange perioder, kan du komme ud for, at dine fødder og ankler hæver, og at du får krampe i benene.

Hvis du kører i bil, så sørg for at holde pauser mindst hver 90. minut, så du kan få strakt benene og gå lidt rundt.

Hvis der er en tom plads ved siden af dig i flyet, toget eller bussen, hjælper det at lægge fødderne op. Det kan også være rigtigt rart at tage skoene af, men du skal være opmærksom på, at dine fødder kan hæve, og at du måske ikke kan få skoene på igen, når du når frem til din destination.

Hold blodomløbet igang ved at gå op og ned ad gangen og ved at lave nogle simple strækøvelser. Mens du står op eller sidder ned, kan du strække dine ben med hælene først og forsigtigt flexe dine fødder for at få strukket lægmusklerne. Hvis du sidder ned, kan du bevæge anklerne i cirkler, mens du vrikker med tæerne.

I graviditeten øges presset på din blodcirkulation, hvilket medfører, at du har større risiko for dannelse af blodpropper samt åreknuder. At flyve under graviditeten forøger disse risici endnu mere.

Hvis du er disponeret for åreknuder, er det en fordel at investere i et par specielle tætsiddende strømper (støttestrømper), der bevirker, at cirkulationen i blodkarene øges og giver lindring til dine hævede vener, hvis du skal ud at flyve.

Et godt tip hvis du bruger støttestrømper er at tage dem på om morgenen, mens du endnu ligger i din seng og beholde dem på hele dagen. Hvis du derimod ikke har nogle problemer med åreknuder, vil et par normale strømper støtte nok til, at du ikke får åreknuder af flyveturen.

Det er en god idé at tage et par bekvemme og støttende sko med på rejsen som f.eks. kondisko eller andre flade sko, specilet hvis du skal gå meget. Du kan også med fordel tage et par ekstra sko med, som du går godt i, til at skifte med senere på dagen.

Det er også en god idé at medbringe vabelplastre, for hvis dine fødder hæver, kan selv et par gamle sko, der ellers ikke gnaver dig, give dig problemer.

Hvis det på grund af den voksende mave er besværligt for dig at nå ned til dine fødder for at tage sko på, er det værd at overveje at medbringe at par slippers, selvom de som regel ikke giver dine fødder så meget støtte.

6: Vær opmærksom på vaccinationer

Det idelle er ikke at tage nogen former for medicin under graviditeten, og det er især vigtigt for dig at undgå visse vacciner. Generelt kan du rejse i Europa og Nordamerika, uden at du behøver at spekulere på vaccinationer.

Hvis du derimod rejser udenfor disse lande, er det en god idé at undersøge, hvilke vaccinationer der er relevante indenfor det område du rejser i. Oplysninger om dette kan du få ved at kontakte Statens Seruminstitut. For at få råd om hvilke vaccinationer du skal undgå under graviditet, og hvilke det er sikkert at få foretaget, skal du kontakte din læge.

Hvis du prøver på at blive gravid og samtidig skal ud at rejse, så prøv så vidt muligt at få foretaget vaccinationerne før undfangelsen.

7: Undgå svampeinfektioner

Graviditeten gør dig modtagelig for svampeinfektioner som f.eks. trøske. Varmt og fugtigt klima kan gøre situationen værre. Du kan mindske risikoen for at få en svampeinfektion ved at tage løstsiddende bomuldsundertøj på samt undlade at tage jeans og andre bukser på. I stedet kan det anbefales, at du bruger løse bomuldskjoler.

Samtidig skader det aldrig, at du for en sikkerheds skyld også tager antisvampecreme med til vaginalt brug. Du kan også få visse stikpiller mod svamp i skeden i håndkøb på apoteket.

8: Vælg sikre aktiviteter

Selvom din favoritsport måske er at stå på ski, vandski, snowboard eller windsurfe, bør du holde dig fra disse sportsgrene, så længe du er gravid. Generelt bør du holde dig fra aktiviteter, hvor der er risiko for at falde eller støde maven.

Dykning og andre sportsgrene, hvor trykket er anderledes, er ligeledes noget, du bør afstå fra. Årsagen er, at der kan opstå luftbobler i dit blod, når du bevæger dig mod overfladen, som er meget skadelige for både dig og dit ufødte barn.

Af andre aktiviteter, du bliver nødt til at vente med til du har født, kan nævnes ture i vandrutschebaner samt de mere voldsomme aktiviteter i forlystelsesparker, idet hårde landinger samt pludselige accelerationer eller opbremsninger også kan skade fosteret.

Samtidig viser undersøgelser, at ophedning tidligt under graviditeten kan øge risikoen for misdannelser hos fosteret. Du gør således klogt i at undgå for varme karbade og boblebade.

Der er imidlertid mange andre aktiviteter, du kan deltage i, som f.eks. yoga, raske gåture (også over længere strækninger), svømme og let jogging. At jogge er dog kun en god idé, hvis du har været vant til det, før du blev gravid.

Generelt frarådes det, at du forsøger at komme i form, mens du er gravid, hvis du ikke var det før. Ligesom det kun anbefales at holde din form ved lige, mens du er gravid - ikke forbedre den.

Et moderat spil tennis kan du også sagtens deltage i, selvom du sikkert vil opdage, at din balance ikke er, hvad den har været. Husk tilsidst, at det er bedre, at du tager en sabbatferie, end at du risikerer at skade dig selv eller barnet. Du har jo livet foran dig, også når du har født.

11-06-2000

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Indkøbsguide: Familieferie

Nordens største babyshop

Gravid blev smidt af fly

Mange barnløse rejser til udlandet

Sissel og Majas fødsel

Rejsevugge er farlig for babyen

Baby født i flyvemaskine

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

rejse

flyve

Læs meget mere om at være gravid og alt hvad det indebærer for dig og dit kommende barn:

Graviditet









Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau





Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags





Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn





På Babysutten.dk hjælper vi dig med at finde en personlig gave. En gave der er en glæde at give og en glæde at modtage. Kom ind og se vores store udvalg af sutter med navn, sengetøj med navn og mange andre personlige babyting.

 Babysutten.dk






GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.



© 1999-2025

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook